top of page
Banner Tango Orkesten Preau1.jpg.jpg

Tango-orkest 1

Door: Kay Sleking

Datum: 13 tot 20 juli

Prijs cursus: € 375,00

Het spelen van Argentijnse tango betekent het vermengen van een vleugje Napolitaanse romantiek met een opzwepende Poolse wals, een kokette Franse musette en een losheupigCubaans ritme. Met andere woorden, tango is een samensmelting van diverse muzikale genres.

 

Tango bestaat uit drie verschillende basisritmes: de tango (4/4), de wals (3/4) en de milonga(2/4). Hoewel deze ritmes afkomstig zijn uit bovengenoemde genres, hebben ze elk een geheel eigen interpretatie gekregen.

 

Tijdens de tangoweek leer je deze ritmes spelenderwijs herkennen en toepassen in het orkest. Argentijnse tango kun je solo spelen, maar het is bij uitstek muziek om samen te spelen. Elk instrument binnen het orkest krijgt de ruimte om te begeleiden en de melodie te spelen aan de hand van arrangementen gemaakt door docent Kay Sleking, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende niveaus binnen het orkest.

 

ERVARING

Om deel te nemen aan het tango-orkest is ervaring met tango of samenspelen niet vereist, maar het instapniveau is (semi)gevorderd. Ook professionele musici die zich willen verdiepen in de tango zijn welkom. Vanwege de groepsgrootte is de klankkleur anders dan in kleinere ensembles. Terwijl je in een ensemble mogelijk de enige bent die een bepaalde partij speelt, deel je in het orkest soms dezelfde partij met je buurman/vrouw, wat resulteert in een rijke, volle klank.

4.jpeg

De partijen worden op maat gemaakt, zodat vrijwel iedereen kan deelnemen. Het repertoire ontvang je vier weken voor aanvang van de cursus, zodat je je kunt voorbereiden en eventueel kunt aangeven of een partij te moeilijk of te eenvoudig is.

 

INSTRUMENTEN

De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn: bandoneon, accordeon, viool, altviool, cello, klarinet, gitaar, piano en contrabas.

 

PROGRAMMA

Tijdens deze workshop leer je de kenmerken van Argentijnse tango door het instuderen van repertoire, variërend van traditionele tango's en Astor Piazzolla tot hedendaagse tangocomposities. Elk instrument heeft zijn eigen typische effecten, zoals de chicharra voor de viool, de arrastre voor de contrabas en de gitaar, de marcato voor de bandoneon en accordeon, of de focus op de linkerhand voor pianisten om de juiste swing te bereiken. 

 

Elke dag repeteren we een nieuw stuk en herhalen we eerder ingestudeerd repertoire. Tussen de repetities door is er tijd om zelf te studeren.

 

Een orkest is als een geoliede machine, waarbij elke sectie een radar is, aangevuld met solo's van diverse instrumenten. Om het orkest goed vorm te geven, bestaan de repetities uit twee delen: een sectierepetitie en een tutti-repetitie. Sectierepetities zijn onder andere bedoeld om te focussen op strijktechnieken (voor strijkers), accenten en dynamiek van de verschillende instrumentgroepen. Dankzij deze repetitiestructuur krijgt het orkest in korte tijd een solide basis.

INSTRUMENTEN

De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn: viool, altviool, cello, bandoneon, accordeon, klarinet, gitaar, piano en contrabas.

Voor zangers is er een cursus zang en presentatie door Charo Duran. Hoewel deze cursus op zichzelf staat en losstaat van de tangocursus, zijn er altijd mogelijkheden voor wederzijdse inspiratie en samenwerking.

DOCENT

Orkestleider Kay Sleking staat bekend als een gepassioneerde pedagoog en inspirerende orkestleider met uitgebreide ervaring bij Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. Hier leidde hij ensembles en orkesten, verzorgde hoofdvaklessen en deelde zijn theoretische kennis. Zijn expertise komt tot uiting in succesvolle orkestlessen en tango-orkestcursussen in Nederland, België en Frankrijk, speciaal ontworpen voor ervaren amateurmusici en professionele musici. Daarnaast verzorgt hij tango-orkestworkshops voor het Conservatorium van Amsterdam. Meer informatie over zijn werkzaamheden is te vinden op www.kaysleking.com.

Kay%2520Sleking%2520Tango%2520Cursus%252

LOKATIE

L'Huy Préau is een idyllisch landgoed dat ver van doorgaande wegen ligt, verscholen in het landschap aan de rand van de Morvan, ongeveer acht uur rijden van Utrecht. Het is een ideale plek voor een creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op L'Huy Préau is volpension, met een uitgebreid ontbijt 's ochtends, een overvloedige lunch later op de dag en een driegangendiner 's avonds, allemaal vegetarisch. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

 

INSCHRIJVEN EN KOSTEN

Je kunt je inschrijven voor de cursus via info@kaysleking.com

De cursus kost 375 euro. De kosten voor verblijf en eten zijn te vinden op de website. Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument bespeelt dan aangegeven, of twijfelt of je het juiste niveau hebt om deel te nemen. 

Het boeken van een plek inclusief volpension op L'Huy Préau verloopt via Mathilde van de Mheen, telefoon 0573-221199, e-mail info@preau.nl.

 

Tot ziens in Frankrijk!

3.jpeg
35.jpeg

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page