top of page
IMG_8767-HDR.jpg

Levensverhalen schrijven; schatgraven in eigen leven

Datum: 17 tot 24 augustus

Door: Patricia Wessels

Prijs cursus: € 350,00

Wil je schrijvend aan de slag met het rijke materiaal uit je eigen leven? En wil je les van een professionele auteur? Patricia Wessels, (journalist en schrijfster van het autobiografische boek 'De wensdagen'), helpt je op weg om iedere dag een betekenisvol verhaal te schrijven, aan de hand van speelse, prikkelende en overzichtelijke schrijfopdrachten. In ieder verhaal stap je een ervaring, of situatie uit je eigen leven binnen. Al schrijvend kun je meteen een van de waardevolle schrijftechnieken toepassen, die je dagelijks krijgt aangereikt. Patricia moedigt je aan om te zoeken naar gelaagdheid, betekenis en verdieping in je verhaal. Zo ontstaat een serie persoonlijke en betekenisvolle korte verhalen.

Lesopbouw

De cursusweek is opgebouwd uit twee delen; een ochtend- en een middagprogramma. 

Iedere ochtend krijg je twee uur les met de hele groep, in de sfeervolle bibliotheek van het chateau. De lessen zijn levendig en afwisselend, maar hebben ook een vaste structuur. Zo krijg je elke les een schrijf-warming-up, waarmee je leert aansluiten op je eigen creatieve stroom. Ook worden de geschreven verhalen voorgelezen en besproken. Dit delen is super leerzaam en altijd weer bijzonder. Daarnaast wordt er iedere dag een thema uitgediept dat gerelateerd is aan schrijven. Gedurende de week krijg je zo steeds meer zicht op wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van (een groter) autobiografisch verhaal, of boek. Iedere dag krijg je een nieuwe schrijftechniek aangereikt. Deze literaire techniek kun je vervolgens toepassen in de nieuwe schrijfopdracht.

In de middag is er tijd voor het uitwerken van de schrijfopdracht. Je zoekt een fijn en rustig plekje in de prachtige tuin, waar overal zitjes en prieeltjes zijn, of in de bibliotheek, of elders op het terrein en gaat individueel aan de slag met het schrijven van jouw verhaal. Mocht je tijdens het schrijven vast lopen, nog vragen hebben, of even willen brainstormen, dan kun je een beroep doen op Patricia.

Voor wie en waarom?

Voor jou, als je van schrijven houdt, of het wilt (her)ontdekken en aan de slag wilt gaan met de rijkdom aan ‘materiaal’ uit je eigen leven. Omdat jouw verhaal een uniek verhaal is. Om je ervaringen te ordenen. Om herinneringen niet verloren te laten gaan, of juist terug te vinden wat 'vergeten' leek. Om jouw versie van de werkelijkheid uit de doeken te doen. Om verdieping, zin, of betekenis te zoeken. Om jezelf te erkennen. Om een ode te brengen. Om iets te verwerken, of te helen. Om iets navoelbaar te maken voor anderen. Of om die andere, persoonlijke reden.

1 (002).jpeg

Voor jou, als je er niet aan toekwam om te schrijven, maar er nu wel eens een ‘boost’ aan wilt geven, tijdens een heerlijke zomerweek in Frankrijk. Of gewoon, als je graag een duwtje in de rug krijgt, in de vorm van inspiratie, informatie, aanmoediging, uitdaging, fijne schrijftechnieken en leuke opdrachten die je op weg helpen. 

Voor jou, als je wilt schatgraven, om ‘goud’ te zoeken in, of te maken van gebeurtenissen en ervaringen uit jouw leven’.

Wat brengt de cursus je?

  • Je krijgt kennis over en ervaring met verschillende schrijftechnieken. Je leert om zintuiglijk te schrijven, je kunt kiezen uit verschillende vertelperspectieven, je kunt vanuit een ander personage schrijven, je kent een snelle manier om relevante scenes te vinden rond een personage, je oefent met dialogen schrijven, met betekenis brengen in je verhaal, je leert werken met metaforen en je krijgt handvatten om snel en makkelijk aan te sluiten op jouw creatieve stroom.

  • Je krijgt nieuwe inspiratie en vele uren schrijftraining.

  • Je gaat naar huis met een serie zelf geschreven en betekenisvolle korte verhalen over je eigen leven. Deze verhalen kunnen gelezen worden als een ‘literair fotoboek’. Het ene verhaal is een ‘close up, ingezoomd op één onderwerp, waardoor relevante details zichtbaar worden. Het andere verhaal zoomt juist uit, waardoor het licht valt op grotere verbanden, een rode draad, of sporen die samenkomen. Samen geven de verhalen een caleidoscopisch beeld van je leven. 

  • Als je van plan bent een groter verhaal of boek over je leven te schrijven, heb je in deze cursus vast mooi materiaal gecreëerd. De geschreven verhalen kunnen de basis vormen van een groter verhaal en zijn wellicht ook als scenes te gebruiken.  

  • Aan het einde van de week weet je wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een groter biografisch verhaal, of boek. 

  • Je hebt de kans gehad om je eigen verhalen voor te lezen en die van anderen te beluisteren. Door te horen hoe anderen een opdracht aanpakken, kun je ongelooflijk veel leren. Daarnaast brengt het delen vaak ook herkenning, ontroering, vrolijkheid, ontzag, verwondering, en verbinding. 

  • Je leert om je innerlijke criticus wat te relativeren.

  • Je zal ervaren dat schrijven je ontzettend veel kan brengen. Als je gaat schatgraven in eigen leven, kun je van alles vinden; verborgen herinneringen, nieuwe betekenis, inzichten of verbanden, een nieuwe invalshoek op, of verdieping van een bekende gebeurtenis, cadeautjes en verrassingen uit je eigen creatieve bron, en zelfs verwerking, heling en transformatie. 

Iedereen vindt zijn eigen ‘goud’. 

foto Patricia.JPG

Over de docent

Patricia Wessels (1966), is journalist en schrijfster. Ze heeft jaren als tijdschriftredacteur gewerkt bij verschillende bladen, waarbij haar specialiteit lag in het maken van diepte-interviews en verhalende reisreportages. Op verschillende plekken in de wereld mocht ze zich een maand lang op een interessant onderwerp storten en de mensen ontmoeten die haar daarover het meeste konden vertellen, laten ervaren, of voorleven. Haar interesse ging daarbij uit naar psychologische en levensbeschouwelijke thema’s, de diepste drijfveren en beweegredenen van mensen, hun zienswijze, hun zoeken naar zin en betekenis en hun omgang met weerstanden in hun leven. Het leverde bijzondere verhalen en rijke ervaringen op, die ze de rest van haar leven meeneemt in haar rugzak.

Na een periode als freelance journalist voor kranten en tijdschriften, ging ze zich steeds meer toeleggen op het schrijven van boeken. In opdracht van Weleda Nederland ‘schreef ze zes boeken. In 2016 werd ook haar autobiografische boek ‘De wensdagen gepubliceerd. (Literaire

non-fictie, uitgegeven bij Luitingh Sijthoff). Als schrijfster van dit boek, dat gebaseerd is op haar kleurrijke jeugd, weet zij als geen ander hoe bijzonder het is om te werken met levensecht materiaal en wat daar allemaal bij komt kijken.

Patricia: “Ons leven is een goudmijn, evenals ons geheugen. Duizenden ervaringen en herinneringen hebben we opgeslagen. Sommigen actief bereikbaar, andere liggen te sluimeren tot ze worden gedolven. Door je opnieuw in te leven in het kind dat je was en het te benaderen als een personage, gaan er soms zomaar achterdeurtjes in het geheugen open. En door waargebeurde scenes uit te werken met literaire technieken, krijg je soms nieuwe perspectieven of inzichten.”

Omdat ze merkte dat veel mensen het verlangen hebben (ooit) over hun leven te gaan schrijven, ontwikkelde ze de cursus ‘Levensverhalen schrijven’. In deze cursus deelt ze haar kennis, waarbij ze kan putten uit 35 jaar schrijfervaring. De cursus biedt een fijne combinatie van lichte, speelse, of verrassende opdrachten èn het zoeken naar verdieping en persoonlijke betekenis, voor een gelaagd verhaal. Patricia zorgt voor een warme sfeer in de lessen en biedt een scherp ontwikkeld oog als het aankomt op teksten en verdiepingsmogelijkheden. 

Naast het geven van cursussen is Patricia Wessels ook schrijfcoach, voor mensen die een boek willen schrijven. Inmiddels heeft ze vele cursisten en beginnende schrijvers geïnspireerd en op weg geholpen. 

Deze zomer geeft ze haar schrijfcursus ‘Levensverhalen schrijven’ voor het eerst in Préau.

Reviews van cursisten

 

“Patricia heeft de gave van het woord. Haar soepele schrijfstijl werkt aanstekelijk. En ze leest achter de woorden, waarmee ze je helpt om dichterbij datgene te komen wat je werkelijk wilt zeggen.”

Hanna

 

“Het lijkt gisteren dat we bij Patricia aan de schrijftafel zaten. Gouden uren waren dat voor mij, waarvan de tinteling in mij is gebleven. Het heeft me zoveel rijkdom gebracht. Les voor les liet ze me afdalen, tot ze me uiteindelijk in de verbeelding bracht. Haar cursus heeft een enorme inspirerende en stimulerende werking op mij gehad. Ik schrijf nu elke dag en dat vind ik een grote verworvenheid!”

Ineke

 

“Ik merk dat ik door deze cursus meer verdieping heb gekregen. Het waren gezellige, inhoudelijke en goed voorbereidde lessen, met mooie opdrachten. Ik moest wel wennen aan de persoonlijke vragen, maar het werkte goed. Juist door die persoonlijke opdrachten durf ik nu meer de diepte in  te gaan.”

Jan

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen via

patricia@iticus.nl

Meer informatie vind je ook op www.patriciawessels.nl, of via de fb-pagina @patriciafwessels.

NB: Als je al weet dat je deze cursus wilt volgen, wees er dan snel bij, want de groep bestaat uit slechts maximaal acht deelnemers. Dit om een veilige sfeer te waarborgen (levensverhalen zijn per slot van rekening zeer persoonlijk), en om genoeg aandacht te hebben voor iedereen.

IMG_8533 (2).JPG

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page