top of page
20220728_114235[1].jpg

Zen en Boogschieten: Bewust je innerlijke kracht ontwikkelen

Datum: 22 tot 29 juli

Door:  Hans van der Vleuten & Marc van Disseldorp

Prijs cursus: € 300,00

Liever verwonderd, dan bewonderd

Tot het ogenblik komt dat hij niet langer na hoeft te

denken over wat hij aan het doen is,

vanaf dan wordt de boogschutter zijn boog , zijn pijl en zijn doel

‘Duizenden aandachtige herhalingen en plotseling komt de volmaaktheid uit iemands ware natuur te voorschijn’ (spreuk uit de zenkunsten)

 

Zen (meditatie) en boogschieten zijn eeuwenoude, beproefde Oosterse disciplines, zogenaamde ‘Wegen’, om zelf te kunnen werken aan gemoedsrust, zelfvertrouwen en daadkracht. Een weg of zen-kunst wordt niet zozeer beoefend om in een bepaalde activiteit meer bedreven te raken. De kunst zélf is een instrument tot geestelijke ontwikkeling. Daarvan profiteren jij en je omgeving in al je activiteiten.

In deze vakantieweek, met de effectieve combinatie van doelbewust maar ontspannen zen en actief, professioneel begeleid boogschieten, beoefenen we samen de kunst om onder druk rustig te kunnen blijven presteren en groeien. Een gemoedstoestand die in zen ‘Mu-Shin’ genoemd wordt. Mu betekent ‘leeg, niets of vacant’. En Shin betekent ‘Hart-Geest’, de harmonie tussen lichaam en geest, tussen ratio en gevoel. Voorwaar mooie doelen voor je vakantie én……de tijden daarna.

bow arrow.jpg
IMG-20200806-WA0000.jpeg

Deze zomercursus Zen en Boogschieten is bestemd voor iedereen die:

 

 • Wegen wil ontwikkelen om krachtig en ontspannen door het leven te gaan

 • Op zoek is naar meer balans, zelfvertrouwen en inzicht

 • Met meer gemak, betere keuzes wil maken

 • Gewoon een prima verzorgde, actieve en rustgevende vakantie wil, om er ook daarna nog veel plezier aan te hebben.

 

Veel of weinig ervaring is niet belangrijk. Wat telt is dat je kiest voor groei en  wilt leren. ‘Leren spelen’ in dit geval. En dat steeds op je eigen niveau, in je eigen actuele situatie, met je eigen doelen. Het goed uitgebalanceerde maatwerk programma, met  Zen- en Boogschietlessen, van zo’n 2,5 uur  in de morgen en de middag, biedt daarvoor alle rust, ruimte en mooie materialen.

10 niveaus van oefenen     (naar teachings Awa Kenzo, Zen Bow, Zen Arrow)

 

 • Trainen vorm en conditie

 • Werken aan je houding (geestelijk en lichamelijk)

 • Leren hoe 'los' te laten

 • Juist ademhalen

 • Ontspanning zoeken

 • Het aanboren van levensenergie(KI)

 • Het gericht aanwenden van levensenergie (KI) voor je doel

 • Harmonie van lichaam en geest voelen

 • Je ware natuur zien

 • Je geest is de meester, je lijf een fantastische dienaar 

 

 

‘Bij het oefenen, richt je op de waarheid,

Thuis, richt je op harmonie,

Op het werk, richt je op voortgang

Onder vrienden, richt je op vertrouwen

In de wereld, richt je op oprechtheid.

 

 (uit teachings Awa Kenzo, Zen Bow, Zen Arrow)

 

Waar richt jij je op?

4.jpg

Zenmeester en - coach              Docent boogschieten en -bouwen

 

Hans en Marc hebben, naast hun beroepsleven, beiden jarenlange ervaring in hun eigen discipline en trekken ook al vele jaren samen op. Met Marc kun je ook een boog bouwen (zie elders in het zomerprogramma van Preau) Hun passie is om met hun ervaringen en de wil om te blijven leren en groeien zoveel mogelijk mensen te dienen in hun persoonlijke ontwikkeling met Zen en Boogschieten. Voor meer informatie kijk op hun website.

7.jpg
IMG_0759.JPG

Boogschieten

Het boogschieten is een van de vele uitingsvormen waarin zen geoefend en beoefend kan worden. 

De boeken: Zen in de kunst van het boogschieten ( Herrigel) en Een pijl een leven, zen boogschieten en het dagelijkse leven (Kushner), zijn een leiddraad en inspiratiebron in de cursus.

Het streven is om via dewegvandeboog, van een met spierspanning verkrampte lichaamshouding en een controlerende mikkende geesteshouding, te komen tot een oefening waarbij de krachten geheel gedragen worden door de ademhaling, het hartchakra zich kan openen, de geest loskomt van het ik en het schot onopzettelijk valt.

De cursus is voor eenieder toegankelijk, ongeacht leeftijd, sekse, lichaamsbouw of kracht daar er vele bogen in allerlei lengte, vorm en sterkte ons ter beschikking staan. Door de training in traditioneel boogschieten krijgt men beheersing over een traditioneel wapen, treedt er een verrassende correctie op van lichaamsbalans en ervaart men het meditatieve karakter ervan. 

IMG-20190721-WA0017.jpg

Het landgoed Preau biedt ons prachtige mogelijkheden om de zenmeditatie en het boogschieten te beoefenen in al zijn facetten, van dichtbij, in stilte, of juist gebruikmakend van de wijdsheid, wanneer rust en beheersing pijlen over meer dan honderd meter zullen dragen. 

 

Referentie Lyanne: “In prachtige natuur, eten vanuit een tuin die permacultuur als leidraad heeft, een rustige en actieve vakantie in verbondenheid met de natuur en hele lieve mensen, op een ongelooflijk mooie plek, en dan ook nog leren 'je doel te bereiken vanuit je eigen kracht' ( boogschieten en mediteren) Hoe mooi kan een vakantie zijn”.

Referentie ervaren boogschutter Karol : “Als je loslaat , komt het doel naar je toe, dank voor een andere kijk op boogschieten.” (Karol)

 
Referentie Timon: “Hans en Marc  ik wil jullie heel erg graag bedanken voor alles waar jullie me de afgelopen week inzicht in hebben gegeven (of moet ik zeggen: alle omstandigheden die je hebt gecreëerd waardoor ik nieuwe inzichten op kon doen?). In ieder geval kijk ik met dierbaarheid en warmte terug op de cursusweek. Het heeft me veel opgeleverd (waarvan de momenten van geluk me het meest zijn bijgebleven, omdat ik dat zo lang was kwijt geraakt) en veel meegegeven om over na te denken.  Jullie opmerkingen, oefeningen en het materiaal wat jullie met ons hebben gedeeld helpen me daarbij.”

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page