Banner optie 1.jpg

Zin in Zen en Boogschieten

Datum: 23 tot 30 juli

Door:  Hans van der Vleuten & Marc van Disseldorp

Prijs cursus: € 300,00

De kunst van Recreëren: Rust, Richting en ruimte … in én na je vakantie?

Zen en boogschieten is de eeuwenoude en beproefde Oosterse methode om te werken aan gemoedsrust en zelfvertrouwen. In deze vakantieweek, met de effectieve combinatie van doelbewust maar ontspannen zen en actief, professioneel begeleid boogschieten, beoefenen we samen de kunst van het Re-creëren. We scheppen Rust, Richting en Ruimte voor onszelf en de ander …. in én na je vakantie.

Deze zomercursus Zen en Boogschieten is bestemd voor iedereen die:

  • een prima verzorgde, actieve én rustgevende vakantie wil hebben

  •  tools wil ontwikkelen om meer ontspannen door het leven te gaan

  • op zoek is naar meer balans, zelfvertrouwen en inzicht

  • voor een nieuwe fase en belangrijke keuzes staat

  • gewoon wil kennismaken met zen en boogschieten of juist de ervaring en inzichten in deze disciplines wil verdiepen

bs_14.jpg

 

 

”Succes is niet de weg naar geluk. 

Streven naar duurzaam geluk is de weg naar succes”

(naar: Albert Einstein)

IMG-20200806-WA0000.jpeg

Zen is oefening in levenskunst

De kunst van zen bestaat erin het beste in anderen en onszelf naar boven te laten komen. Je doel kennen, aandacht en meditatie zijn daarbij de sleutels.

 

Lichaam en geest zijn één. De juiste training van de geest leidt tot een goede conditie en beheersing van het lichaam. En deze optimale conditie, deze balans, leidt vervolgens tot kwaliteit in leven en werken.

 

Mediteren is steeds beter bevriend worden met jezelf, de ander en de omstandigheden.

In de zencursus gaan we middels meditatie, actuele inleidingen en praktische oefeningen aandacht besteden aan onderwerpen als: balans in lichaam en geest juist als het spannender wordt, doelgericht zen; concentratie, aandacht en omgaan met emoties als angst en verlangen. Bovendien gaan we regelmatig Ki-oefeningen doen, om te ervaren en leren vaker in onze kracht te zitten, staan en lopen.
In de cursus Zen en Boogschieten gaan we uit van ieders persoonlijke wensen, doelen en ervaring en richten we ons vooral op de praktische toepassing in leven en werken. Te beginnen bij het effectief vakantie vieren. Ook nu.

De zenmeester-coach

Hans van der Vleuten  werkte, na zijn studie aan de Wageningen Universiteit, ruim 35 jaar als manager en directeur/bestuurder in de agrifoodwereld, waaronder een aantal jaren in Japan. Hij startte in 2005 met zen om rustiger en effectiever te kunnen functioneren. Vanaf het begin wordt hij gecoacht door zenmeester Rients Ritskes (www.zen.nl)  die hem ook opleidde tot zenleraar en -coach en hem in september 2021 benoemde tot zenmeester (https://www.zen.nl/zenactueel/zenactueel-blog-2021/de-stilte-van-zenmeditatie-kan-de-hemel-en-de-hel-tegelijk-zijn)

Sinds 2015 runt Hans Zen.nl Lochem (www.zen.nl/lochem) om in zijn prachtige zendo zoveel mogelijk mensen te leren mediteren en ze te laten ervaren hoeveel rust en energie hierin te vinden is. Zo’n 10 jaar geleden ontdekte hij op Preau het boogschieten (en –bouwen) en de extra stimulans die hier vanuit gaat om zelfbewust en doelgericht vorm te geven aan kwaliteit van leven en werk.

4.jpg
IMG_0759.JPG

Boogschieten

Het boogschieten is een van de vele uitingsvormen waarin zen geoefend en beoefend kan worden. 

Daarom verstaat men, in de zin van zen, onder de 'kunst' van het boogschieten niet, een voornamelijk door lichamelijke training beheerste sportieve bekwaamheid. Maar een bekwaamheid waarvan de oorsprong in geestelijke oefening moet worden gezocht en waarvan het doel bestaat uit een geestelijk treffen, zodat de schutter in wezen zichzelf tot doelwit kiest en hierbij misschien bereikt dat hij zichzelf treft.

Een citaat uit het boek "Zen in de kunst van het boogschieten", wat als een leidraad zal fungeren in de cursus. Dit principe wordt in een ander leidend boek,” een pijl een leven, zen boogschieten en het dagelijks leven”,  nog eens benadrukt met : dewegvandeboog leert ons naar binnen te kijken en onze innerlijke vijanden aan te pakken, Naarmate iemand vooruitgang boekt op dewegvandeboog, krijgt hij een steeds beter inzicht in de manier  waarop hij functioneert.

Het streven is om via dewegvandeboog, van een met spierspanning verkrampte lichaamshouding en een controlerende mikkende geesteshouding, te komen tot een oefening waarbij de krachten geheel gedragen worden door de ademhaling, het hartchakra zich kan openen, de geest loskomt van het ik en het schot onopzettelijk valt.

De cursus is voor eenieder toegankelijk, ongeacht leeftijd, sekse, lichaamsbouw of kracht daar er vele bogen in allerlei lengte, vorm en sterkte ons ter beschikking staan. Door de training in traditioneel boogschieten krijgt men beheersing over een traditioneel wapen, treedt er een verrassende correctie op van lichaamsbalans en ervaart men het meditatieve karakter ervan. 

IMG-20190721-WA0017.jpg

Daarnaast biedt het landgoed Preau ons de mogelijkheid om het boogschieten te

beoefenen in al zijn facetten, van dichtbij, in stilte, of juist gebruikmakend van de wijdsheid, wanneer rust en beheersing pijlen over meer dan honderd meter zullen dragen. 

7.jpg

De Docent Boogschieten

Marc van Disseldorp is van beroep klassiek homeopaat/natuurgeneeskundige. Daarnaast reeds 30 jaar een gepassioneerde boogschutter en bogenbouwer, met de voorliefde voor het traditionele gebeuren. Al ruim18 jaar schiet en bouwt hij op Preau, de afgelopen14 jaar vaak in de combinatie met Zen.
www.dewegvandeboog.nl en www.facebook.com/DeWegVanDeBoog

Referentie cursiste zomer 2017: “In prachtige natuur, eten vanuit een tuin die permacultuur als leidraad heeft, een rustige en actieve vakantie in verbondenheid met de natuur en hele lieve mensen, op een ongelooflijk mooie plek, en dan ook nog leren 'je doel te bereiken vanuit je eigen kracht' ( boogschieten en mediteren) Hoe mooi kan een vakantie zijn”. (Lyanne)

Referentie cursist zomer 2018 : “Als je loslaat , komt het doel naar je toe, dank voor een andere kijk op boogschieten.” (Karol)

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.