top of page
ZZS foto preau.jpg

Zen, zang & spel (klassieke zang)

Door: Margreet Honig, Marc Brookhuis, Elsina Janssen

Datum: 29 juni tot 6 juli

Prijs cursus: € 575,00

(voor professionele zangers)

Klassieke zang vereist een bepaalde beheersing van het lichaam, een concentratie naar binnen dus. En tegelijkertijd, zodra de stem klinkt, wordt er gecommuniceerd en is er een concentratie naar buiten. Deze balans is uiterst moeilijk en het gebeurt vaak dat de stem en het lichaam met elkaar in onbalans komen. Dat uit zich in drukken op de stem, onrust en spanning in het lijf en vaak een te "gemaakt, naar buiten gericht" geluid. Daarmee wordt het echte van het geluid of wat de zanger eigenlijk zou willen uitdrukken, overschaduwd.

21_JPG.jpg
_DSC4969kleiner.jpg

Het mooie van zingen is juist dat iedereen zijn/haar eigen geluid heeft en daarmee naar buiten treedt. Dit vereist openheid en vertrouwen. Maar hoe vind je hierin je balans?

 

Een manier is Zenmeditatie. In zen is het de kunst om juist zonder je drukke hoofd aandacht te geven aan het nu en daarin ook spontaan te kunnen zijn. Zen leert o.a. om de stroom van gedachtes van een afstandje te bekijken, het los laten van oordelen "wat men vindt" en vooral "wat je zelf over jezelf vindt" en de eigen stroom of energie op gang te laten komen.

Zangers kunnen hier veel baat bij hebben. Op een auditie, een voorstelling of een concert moeten zangers zichzelf laten zien. Juist dat ene moment, daar gaat het om. Je kunt je prestatie niet afdwingen, maar door je naar binnen te concentreren kun je er misschien wel gewoon helemaal zijn zonder jezelf te ondermijnen. Er zijn met alles wat er op dat moment is, dat is de kunst.

In "Zen, Zang en Spel" is er o.a. aandacht voor meditatie, koans en diverse speloefeningen. Ook onderwerpen als: "Hoe ga ik om met plankenkoorts?", "werken aan zenuwen", "hoe werkt verwachting?" komen aan bod. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor zangtechniek, presentatie en lichaamshouding.

Praktisch

In de ochtend staat zenmeditatie centraal, in de middag Zang en Spel. Alle deelnemers studeren een aria in waar verder aan wordt gewerkt in groep- en individuele sessies. Daarnaast wordt er elke dag onder begeleiding gemediteerd en wordt er achtergrond informatie gegeven over zen.


Docenten: Marc Brookhuis, Margreet Honig & Elsina Jansen


Margreet Honig neemt het onderdeel Zang voor haar rekening in 1 op 1 sessies. Elsina Jansen is verantwoordelijk voor Spel en Zang (groepsessies) en Marc Brookhuis voor het zen-gedeelte.

Preau 18.jpg

Boekingen voor de masterclass lopen via Marc Brookhuis, boeking van de accommodatie loopt via Mathilde van de Mheen

bottom of page