Zelf leren filosoferen

Datum: 31 juli tot 7 augustus

Door: Paul Toebes & Paulien ‘t Hoen

Prijs cursus: € 235,00

Leren Filosoferen én heerlijk zomeren op een Bourgondisch Frans Landgoed?

Dát is de Cursusweek Leren Filosoferen!

Zelf leren filosoferen door het samen onder begeleiding te DOEN!

Een studie of cursus filosofie betekent meestal: kennisnemen van wat andere beroemde (dode) filosofen ooit bedacht hebben. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het is wel compleet iets anders dan zélf (leren) filosoferen. Net zoals praten over een trompet of naar de radio luisteren niet hetzelfde is als zelf muziek maken. In die metafoor gaat deze Cursusweek Filosoferen erom 'zelf en met elkaar muziek te maken' (zelf filosoferen) in plaats van slechts te praten over muziek (filosofie). Een cursus waarin je zélf leert filosoferen is zeldzaam.

 

Deze cursusweek is daarom voor geïnteresseerden van alle leeftijden die zelf op plezierige wijze willen leren filosoferen en dat vervolgens ook met de docent-begeleiders en de mede-cursisten willen DOEN. We gaan dus daadwerkelijk filosoferen, zoals dat ook gebruik was in bijvoorbeeld de vroegste filosofische scholen in de Antieke Oudheid. Doe ook mee! (of kies je voor een juli-maand zoals elk jaar?)

'Filosoferen? Daar heb je een leven lang plezier van. Grijp die kans en schrijf je in!' 

BESCHRIJVING VAN DE CURSUSWEEK

Mogelijke ontwikkeling

In het begin van de cursusweek zal meer nadruk liggen op het LEREN filosoferen. Daarna meer op het daadwerkelijk gezamenlijk en zelf FILOSOFEREN en de kwaliteit van ieders inbreng daarbij.

 

Voor jou als deelnemer betekent dit: Indien je dit wenst en voor zover je dit nodig acht, neem je in het begin van de week meer de rol van 'cursist' of 'leerling' in en zal deze door oefeningen en lessen in de cursus (bijv. verschillende gespreksvormen die je aangereikt krijgt) als vanzelf verschuiven naar 'deelnemer' aan en 'filosoof' in filosofische groepsgesprekken.

Jorrit en Paul (zie hierboven) zullen dan ook eerst vooral als filosofeer-'docent' beschikbaar zijn en vervolgens meer als ervaren 'begeleider' van het filosofische groepsgesprek. Waar nodig of gewenst bieden zij passende leer- en werkvormen aan en / of andere impulsen die het 'leren filosoferen' van de deelnemers stimuleren.

Tijdsindeling 

Dagelijks ‘werken’ we in beginsel plenair van 10.00-12.30 uur en van 14.30-17.00 uur. De woensdag is traditiegetrouw een vrije dag op Préau (er is dan ruimte voor indiduele of groepsuitjes naar bijv. het leuke nabijgelegen dorpje). Aankomst zaterdagmiddag 31juli 2021. De eerste cursusdag is zondag 1 augustus, de laatste is vrijdag 6. Zaterdagochtend 7 augustus vertrek.

Jij bepaalt de onderwerpen en thema’s 

De onderwerpen en thema’s worden door deelnemers ingebracht en vastgesteld op basis van gedeelde belangstelling. Je zit dus NIET 'opgescheept' met thema's die je niet interesseren maar die behandeld worden omdat de docenten het zo leuk vinden. Deze werkwijze met eigen thema's biedt voor iedereen voldoende mogelijkheid om verwonderd te gaan filosoferen: van onze dagelijkse beslommeringen tot allerlei levenskundige- en kunstige thema's kunnen dus de revue passeren.

WAT DOEN WE CONCREET EN 'WAT LEVERT ME DAT OP?'

Voorbeelden van wat er aan bod kan komen en wat dat je 'oplevert'

Zoals hierboven gezegd, zijn de (leer)wensen en eigen inbreng van de deelnemers leidend. Daardoor is elke Cursusweek Leren Filosoferen anders, omdat alles anders is: van deelnemers tot het ontbijt en de stand van de zon. Om je toch enige houvast te geven, zie je hieronder mogelijke onderwerpen of werkvormen die in de Cursusweek Leren Filosoferen de revue kunnen passeren. Dan weet je toch enigszins wat je mogelijk qua inhoud en vorm kan verwachten en wat je dat 'oplevert':

·         kennismaken met een bron van filosoferen

·         Poly-Paradigmatisch Denken (PPD)

·         deelnemen aan en het voeren van een Socratisch gesprek

·         het beoefenen een of meerdere 'dialogeer-technieken'

·         waardigheid, belangeloosheid en aandacht

·         twijfel, weten, wijsheid en niet-weten

·         ontSnappen

·         levenskunst

·         'nieuwe' gespreksvormen zoals: Sermoen, Kapittelen, Desda, Lastige vragen, Toveren.

·         vrolijke twijfel over (je) overtuigingen en zekerheden, voor zover die in de week niet aan bod zijn geweest!

·         En wat het je ook zeker oplevert: een mooie herinnering aan het Bourgondische leven, want naast geestelijk voer is er in ruime mate aandacht voor het hart en de buik!

In de Cursusweek Leren Filosoferen is Nederlands de voertaal.

Voorkennis van filosofie is niet nodig maar ook niet bezwaarlijk.

De docent-begeleiders

Je investering

Je investering bestaat uit twee delen:

1. De cursuskosten en

2. De verblijfskosten.

 

ad 1. De cursuskosten a € 235 kun je vooraf voldoen aan 

PJMG Toebes; IBAN NL08INGB0002922389 

  

Stelletje: 25% korting

ad 2. De verblijfskosten aan Landgoed l'Huy Préau, dus zonder onze tussenkomst.

 

De Cursusweek Leren Filosoferen bieden wij aan uit eigen interesse en plezier. Ons viel ons op dat er veel cursussen filosofie worden aangeboden waarin deelnemers 'beleerd' wordt wat andere beroemde filosofen ooit dachten, maar dat de cursisten na afloop vaak niet in staat zijn om vervolgens het genoegen te ervaren van 'zelf filosoferen'. We gunnen eenieder het beleven van het plezier van Filosoferen met anderen, in een groepje dat niks anders wenst te doen dan precies dát: samen (leren) filosoferen. We hopen dat jij daar net zoveel zin in hebt, zult hebben en er nu al net zoveel voorpret aan beleefd als wij! Je bent van harte welkom om mee te doen aan de Cursusweek Leren Filosoferen!

 

 

 

Inschrijven voor de Cursusweek Leren Filosoferen gaat als volgt:

Laat aan Préau (Preau.nl) én aan ons (contactgegevens zie hieronder) weten dat je meedoet. Mocht je nog vragen hebben vooraf, schroom dan niet om te bellen of te mailen met ons.

 

We verheugen ons op je deelname en op een hele prettige en leerzame tijd!

Met hartelijke groet,

de docent-begeleiders Cursusweek Leren Filosoferen

Paul en Johan

 

Paul Toebes +31 651 990 346    info@paultoebes.com

We verheugen ons op je deelname en op een hele prettige en leerzame tijd!

Met hartelijke groet,

de docent-begeleiders Cursusweek Leren Filosoferen

Paul & Paulien

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

l'Huis Préau

58120 Chatin

Frankrijk

Tel NL: 0573-221199

Tel FR: +33 3 86 85 29 60
(ook bereikbaar op whatsapp)

info@preau.nl

De romantische bohemien sfeer van L’Huis Preau is een prachtig decor voor een bruiloft, een familiefeest, festival of het organiseren van een ander evenement.

Op zoek naar een locatie in een prachtige omgeving voor het organiseren van een training, cursus, supervisie traject of andersoortige trajecten? Met onze verschillende zalen en diverse buitenwerkplekken kunnen we groepen ontvangen tussen de 10 en 75 deelnemers. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Untitled-3.png