top of page

Filosofie dóén

Datum: 10 tot 17 augustus

Door: Anne-Marie Gunnink & Paulien ‘t Hoen

Prijs cursus: € 350,00

Schermafbeelding 2019-03-18 om 11_11_31_

Een studie of cursus filosofie betekent meestal dat je leert wat beroemde (meestal dode) filosofen ooit bedacht hebben. Daar is niks mis mee, maar het is iets heel anders dan zélf filosoferen. Net zoals praten over een trompet of naar de radio luisteren niet hetzelfde is als zelf muziek maken.

 

Deze cursusweek is voor geïnteresseerden van alle leeftijden, die zelf op plezierige wijze willen leren filosoferen door dat met de docent-begeleiders en de mede-cursisten te DOEN. We gaan gezamenlijk filosoferen, zoals dat gebruikelijk was in de  filosofische scholen in de klassieke oudheid. In die tijd was filosoferen nauw verbonden met levenskunst en het oefenen daarvan in de dagelijkse praktijk. Er kwamen vragen aan de orde als: Hoe leef je goed? Hoe neem je juiste beslissingen? Hoe draag je bij aan rechtvaardigheid? Van deze praktische filosofie heb je een leven lang plezier. Grijp die kans en schrijf je in!

 

 

Wat gaan we doen en wat levert het je op?

Als deelnemer breng je zelf onderwerpen, thema’s en vragen in. Je maakt kennis met verschillende ingangen tot filosoferen en oefent met 

verschillende filosofische technieken zoals de Socratische dialoog en varianten daarop. Je gaat het belang van een goede vraag herkennen in plaats van direct op zoek te gaan naar een oplossing. We richten ons op de vier terreinen die in de Oud-Griekse filosofische scholen al aan bod kwamen:

·    Het voeren van filosofische, onderzoekende gesprekken (dialectica)

·    Het werken met gedichten en korte schrijfoefeningen om een andere, filosofische blik op de werkelijkheid te krijgen en te verwoorden (grammatica).

·    Het spreken over wat je aan het hart gaat met woorden die werken (retorica)

·    Het ontwikkelen van meesterschap in allerlei situaties in je dagelijks leven. Hoe bepaal je wat het juiste is om te doen?(ethica)

 

 We maken het uiteindelijke programma van de dagen gezamenlijk op basis van gedeelde belangstelling. Voorkennis van filosofie is niet nodig maar ook niet bezwaarlijk. Voertaal is Nederlands.

 

 

De week zal je vrolijke twijfel opleveren over zekerheden, overtuigingen en gewoontes. Je houdt er een nieuwe blik op de werkelijkheid aan over en andere manieren van omgaan met dagelijkse situaties. Grote kans dat je gesprekken 

er na deze week anders worden. En wat het je ook zeker oplevert: een mooie herinnering aan het Bourgondische leven in de Morvan.

 

Praktische informatie

Aankomst is zaterdagmiddag 12 augustus 2023. De eerste cursusdag is op zondag 13 augustus, de laatste op vrijdag 18 augustus. Zaterdagochtend 19 augustus vertrekt de hele groep weer. We komen in beginsel bij elkaar van 10.00-12.30 uur en van 14.30-17.00 uur. De woensdag is traditiegetrouw een vrije dag op Préau; er is dan ruimte voor individuele - of groepsuitjes naar bijvoorbeeld het leuke nabijgelegen dorpje of meertje.

We verheugen ons op je deelname! 

Met hartelijke groet,

 

Paulien ’t Hoen en Anne-Marie Gunnink

Auteurs van het boek Nieuw denken met oude Grieken, filosofi

Kosten

Je investering bestaat uit twee delen:

1. De cursuskosten en

2. De verblijfskosten.

 

ad 1. De cursuskosten a € 350 kun je vooraf voldoen aan 

’t Hoen en/of Gunnink; IBAN NL95INGB0667898212 

ad 2. De verblijfskosten voldoe je direct aan Landgoed l'Huy Préau. Reserveer tijdig je gewenste accommodatie!

 

Inschrijven

Laat aan Préau (Preau.nl)  weten dat je meedoet. Mocht je nog vragen hebben vooraf, schroom dan niet om te bellen of te mailen met ons.

 

Paulien ’t Hoen +31 653 586 712

paulien@radius-svp.n

 

Anne-Marie Gunnink +31 641116062 
am@radius-svp

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page