top of page

Theaterweek Cabaret

Door: Anemoon Langenhoff

Datum: 3 tot 10 augustus

Prijs cursus: € 395,00

Wat gaan we doen?

In de cabaretweek onderzoeken we op een speelse manier verschillende facetten van het maken en spelen van cabaret. Improviserend en brainstormend ontstaan (non)verbale sketches, solo’s, liedjes, groepsnummers en gedichten. Soms heel persoonlijk maar altijd bedoeld om een publiek te raken; te laten lachen, te ontroeren, verwonderen en aan het denken te zetten. Hoe kom je van een idee tot een sterke vorm? Hoe maak je het persoonlijke universeel? Hoe speel je met actuele thema’s? Waar zit de lach? Spelend, brainstormend en schrijvend ontstaat materiaal, even divers als de deelnemers zelf. De beste ideeën werken we uit tot een verrassende voorstelling die we op vrijdagavond spelen voor het Preaupubliek, altijd een ‘warm bad’.

IMG_0683.JPG

Voor wie is de week bedoeld?​

De cursus cabaret is bedoeld voor iedereen (16+) met een liefde voor cabaret, voor zowel beginnende als gevorderde (amateur of semiprofessionele) makers-spelers. Ieder werkt op zijn of haar eigen niveau en vanuit eigen ideeën, waarbij de onbevangenheid van de beginner en de ervaring van de gevorderde elkaar inspirerend aanvullen en prikkelen. Mensen die ook buiten de week met het maken van cabaret bezig zijn worden er beter in en gaan rijk gevoed naar huis. Voor anderen kan de week bijdragen aan het ontwikkelen van speelsheid, plezier, vrijheid en expressieve- en creatieve vermogens. De week kan zo ook bijdragen aan mensen die voor groepen spreken, zoals leerkrachten en leidinggevenden. Het is een week van geïnspireerd hard werken, ontzettend veel plezier hebben en heel creatief zijn.

​Feest

De week is op een veilige manier heel speels, het ‘speelse kind’ krijgt de vloer om met humor serieuze thema’s te transformeren in voor het publiek werkend materiaal. Je hart, je hoofd, je lijf, je creativiteit en je fantasie krijgen alle ruimte en dat is ieder jaar een feest: verbindend en bevrijdend. Het is heerlijk om je scheppende vermogens voluit te leven en aan het einde van de week de voldoening van de lach, ontroering, het applaus en de complimenten van het publiek te ontvangen.

289306a2-4843-4e5b-978f-ac180a491981 (1)

Wat leer je?

Je leert hoe het persoonlijke, het universele en het maatschappelijke materiaal zijn, dat tot allerlei werkende vormen kan leiden. Je leert hoe je helderheid schept in ideeën, een opbouw maakt waardoor het publiek steeds geboeid blijft, je krijgt handvatten voor de brainstorm-, maak-, schrijf-, doorontwikkel- en uitvoeringsfases. Hoe kun je werken met het lied, de conference en de (non-verbale) sketch? Wat maakt dat iets werkt? Hoe ga je om met timing en contact met het publiek.

Wat brengt het je?

​Je gaat naar huis met een warm hart, dat bruist van de creativiteit en de voldoening: door een mooi proces samen, waarin we, elkaar aanvullend, lachen, huilen, zoeken, vinden, optimaliseren, uitvoeren en vieren. Je creatieve- en expressieve vermogens, je gevoel voor humor, je plezier om (samen) vorm te geven aan eigen ideeën en ze in verbinding met publiek te laten bruisen. Het is ontzettend leuk dit in groepsverband te doen, waarin te genieten valt van verschillen en overeenkomsten. De een schrijft een tekst, de ander maakt er muziek bij, samenwerkend tellen we de talenten op tot meer dan de som der delen. Gedurende de week zullen we hard werken, maar ook zal er tijd zijn om te ontspannen en van het mooie land te genieten, te zwemmen, wandelen of een mooie Franse stad te bezoeken. Er is tijd om te spelen en te ontspannen, om elkaar te ontmoeten in plezier en goeie gesprekken. Om op te laden, creatief te worden en met een koffer vol inspiratie en vriendschap verder te gaan.

Reviews

Ellen: “Ik kom al vele jaren in Preau en ieder jaar schrijf ik me opnieuw in voor de cursus van Anemoon. Ze is een geweldige cursusleider: positief, eerlijk, respectvol. Ik kan gauw onzeker worden, maar de manier waarop Anemoon haar feedback formuleert is zo prettig en oprecht, dat ik alleen maar zin krijg om er verder in te duiken. Er wordt veel gelachen tijdens de cursus, soms een traantje van ontroering weggepinkt, en ik leer ieder jaar weer nieuwe dingen. Grensverleggend. Geeft een gevoel van vrijheid. Verfrissend. Inmiddels gaat mijn Lief ook ieder jaar mee. De dynamiek van de groep is ieder jaar anders doordat de samenstelling wisselt. Dat is juist het avontuur. Ieder jaar smaakt het weer naar meer!”

Robin:“Ik heb ontzettend genoten van de cabaretweek op het prachtige Préau. Anemoon gooit kennis en context maar vooral veel speelse energie in de groep en het prachtige landgoed biedt je de fysieke en mentale ruimte om alles te onderzoeken wat je op een podium zou kunnen brengen. Een heerlijk opluisterende week voor zowel de nieuwe als ervaren creatieve geest.”

 

Corina: “De week cabaret onder de bezielende leiding van Anemoon was geweldig. Nú nog ben ik aan het puzzelen hoe dat nou zat met de warming up: ik wil taart, ik wil taart, ik wil taart, ik wil taahaart.

Een lekker werktempo, ik voelde me goed in de groep,  iedereen hoorde erbij en was lief voor elkaar en ik heb een hoop geleerd en… gedurfd! Bij twijfel wél inhalen!”

Sabine: ‘Lieve Anemoon,

Vorig jaar kon ik helaas niet deelnemen aan, jouw inspirerende, creatieve, gezellige, vermoeiende, verrassende, door-jou-fantastisch-begeleide, propvolle, uitdagende, kleurrijke, spannende, dolkomische, serieuze, leerzame, muzikale, resultaatgerichte, weergaloze cabaretweek op Preau, maar gelukkig komende zomer weer wel!

Liefs

Sabine’

Over Anemoon: 

 

Ik ben geboren in 1968 en studeerde na een middelbareschooltijd vol theater in 1987 af aan de Ecole Internationale de Theater Lassaad in Brussel (methode Lecoq Parijs) en in 1989 aan de Akademie voor Drama in Eindhoven, specialisatie acteren. Daarna volgde ik diverse intensieve masterclasses: in clownerie (Nader Farman), (lied)tekstschrijven (o.a. bij Jan Boerstoel) en vertellen (Sotegui Kouyaté). In 1995 won ik met cabaretgroep de Bloeiende Maagden de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival en ik tourde met deze groep zeven jaar door Nederland en België. Daarna maakte ik de solovoorstelling Ontmaagd, ik schreef columns voor Avro radioprogramma Thuis op 2 en voor FRITS Magazine. Ik geef sinds 1993 cursussen en workshops cabaret/improvisatie/clownerie/vertellen/(column)schrijven/bouffons en ik regisseer cabaret- en theatervoorstellingen (o.a. Lenny Kuhr, Thijs van de Meeberg, Lankmoed, Jochem Nooijen, Un Dos, Stress). Sinds 2013 geeft ik les op de Koningstheaterakademie in Den Bosch (HBO cabaretopleiding). Ik presenteerde de Eindhovense talkshow SPAM!Talkshow en culturele talkshow EindjeCultuur en presenteer culturele avonden, forums en debatten. Ook schrijf ik essays, opinies, reportages en interviews over sociale en culturele onderwerpen. Ik geef coaching aan mensen die een eigen programma ontwikkelen of die voor publiek spreken, in de breedste zin van het woord. Veiligheid, contact, plezier, eigenheid en creativiteit staan voorop. De vraag ‘Wat is jouw verhaal?’ is overkoepelend in al mijn activiteiten en projecten.​

foto preau.jpg

 

Ik ben een ervaren docent, veilig, zorgvuldig, positief en ondersteunend en dienstbaar aan ieders proces en materiaal, zowel van mensen zonder ervaring als van professionals, en alles daar tussen in. Ik ben bekend met alle stadia van het creëren, van brainstorm tot uitvoering, met expertise in zowel schrijven als (non-verbaal) acteren en het coachen daarvan.

 

Voor meer informatie over mij zie: www.anemoonlangenhoff.nl

 

 

Contact: 

 

Voor vragen mail: contact@anemoonlangenhoff.nl, daarna eventueel op afspraak ook telefonisch

 

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

 

Bij annulering gelden dezelfde voorwaarden voor de cursus als voor het verblijf, zie ‘prijzen’

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page