Theaterweek Cabaret

Datum: 11 tot 18 juli

Door: Anemoon Langenhoff

Prijs cursus: € 350,00

Wat houdt deze cursus in? In de cabaretweek onderzoeken we op een speelse manier verschillende facetten van het maken en spelen van cabaret. Improviserend en brainstormend ontstaan (non)verbale sketches, solo’s, liedjes, groepsnummers en gedichten, soms heel persoonlijk maar altijd bedoeld om een publiek te raken; te laten lachen, te ontroeren, verwonderen en aan het denken te zetten. Hoe kom je van een idee tot een sterke vorm? Hoe maak je het persoonlijke universeel? Hoe speel je met actuele thema’s? Spelend en schrijvend ontstaat materiaal, even divers als de deelnemers zelf. De beste ideeën werken we uit tot een verrassende voorstelling die we op vrijdagavond spelen voor het Preaupubliek, altijd een ‘warm bad’.

De cursus cabaret is bedoeld voor iedereen (16+) met een liefde voor cabaret, voor zowel beginnende als gevorderde (amateur of semi-professionele makers-spelers). Ieder werkt op het eigen niveau en vanuit eigen ideeën, waarbij de onbevangenheid van de beginner en de ervaring van de gevorderde elkaar aanvullen en prikkelen. Mensen die ook buiten de week met het maken van cabaret bezig zijn worden er beter in en gaan rijk gevoed naar huis, voor anderen kan de week bijdragen aan je speelsheid, plezier, vrijheid en expressieve- en creatieve vermogens. De week kan zo ook bijdragen aan mensen die voor groepen spreken, zoals leerkrachten en leidinggevenden. Het is een week van geïnspireerd hard werken, ontzettend veel plezier hebben en heel creatief zijn.

De week is op een veilige manier heel speels, het ‘speelse kind’ krijgt de vloer om met humor serieuze thema’s te transformeren in voor het publiek werkend materiaal. Je hart, je hoofd, je lijf, je creativiteit en je fantasie krijgen alle ruimte en dat is ieder jaar een feest: verbindend en bevrijdend. Het is heerlijk om je scheppende vermogens voluit te leven en aan het einde van de week de voldoening van de lach, ontroering, het applaus en de complimenten van het publiek te ontvangen.

 Je leert hoe het persoonlijke, het universele en het maatschappelijke materiaal zijn, dat tot allerlei werkende vormen kan leiden. Je leert hoe je helderheid schept in ideeën, een opbouw maakt waardoor het publiek steeds geboeid blijft, je krijgt handvatten voor de brainstorm-, maak-, schrijf- en doorontwikkel- en uitvoeringsfases. Hoe kun je werken met het lied, de conference en de (non-verbale) sketch? Wat maakt dat iets werkt? Hoe ga je om met timing en contact met het publiek.

Je gaat naar huis met een warm hart, dat bruist van de creativiteit en de voldoening, door een mooi proces samen, waarin we elkaar aanvullend lachen, huilen, zoeken, vinden, optimaliseren, uitvoeren en vieren. Je creatieve- en expressieve vermogens, je gevoel voor humor, je plezier om (samen) vorm te geven aan eigen ideeën en ze in verbinding met publiek te brengen bruisen. Het is ontzettend leuk dit in groepsverband te doen, waarin te genieten valt van verschillen en overeenkomsten. De een schrijft een tekst, de ander maakt er muziek bij, samenwerkend tellen we de talenten op tot meer dan de som der delen. Gedurende de week zullen we hard werken, maar ook zal er tijd zijn om te ontspannen en van het mooie land te genieten, te zwemmen, wandelen of een mooie Franse stad te bezoeken. Er is tijd om te spelen en te ontspannen, om elkaar te ontmoeten in plezier en goeie gesprekken. Om op te laden, creatief te worden en met een koffer vol inspiratie en vriendschap verder te gaan.

Reviews

Ik kom al vele jaren in Preau en ieder jaar schrijf ik me opnieuw in voor de cursus van Anemoon. Ze is een geweldige cursusleider: positief, eerlijk, respectvol. Ik kan gauw onzeker worden, maar de manier waarop Anemoon haar feedback formuleert is zo prettig en oprecht, dat ik alleen maar zin krijg om er verder in te duiken. Er wordt veel gelachen tijdens de cursus, soms een traantje van ontroering weggepinkt, en ik leer ieder jaar weer nieuwe dingen. Grensverleggend. Geeft een gevoel van vrijheid. Verfrissend. Inmiddels gaat mijn Lief ook ieder jaar mee. De dynamiek van de groep is ieder jaar anders doordat de samenstelling wisselt. Dat is juist het avontuur. Ieder jaar smaakt het weer naar meer! Ellen 

Ik heb ontzettend genoten van de cabaretweek op het prachtige Préau. Anemoon gooit kennis en context maar vooral veel speelse energie in de groep en het prachtige landgoed biedt je de fysieke en mentale ruimte om alles te onderzoeken wat je op een podium zou kunnen brengen. Een heerlijk opluisterende week voor zowel de nieuwe als ervaren creatieve geest. Robin

 

De week cabaret onder de bezielende leiding van Anemoon was geweldig. Nú nog ben ik aan het puzzelen hoe dat nou zat met de warming up: ik wil taart, ik wil taart, ik wil taart, ik wil taahaart.

Een lekker werktempo, ik voelde me goed in de groep,  iedereen hoorde erbij en was lief voor elkaar en ik heb een hoop geleerd en… gedurfd! Bij twijfel wél inhalen! Corina

Lieve Anemoon,
Vorig jaar kon ik helaas niet deelnemen aan, jouw inspirerende, creatieve, gezellige, vermoeiende, verrassende, door-jou-fantastisch-begeleide, propvolle, uitdagende, kleurrijke, spannende, dolkomische, serieuze, leerzame, muzikale, resultaatgerichte, weergaloze cabaretweek op Preau, maar gelukkig komende zomer weer wel!

Liefs
Sabine

Achtergrond (rugzak/CV) Anemoon Langenhoff (1968) studeerde af aan de Ecole Internationale de Theater Lassaad in Brussel (methode Lecoq Parijs) en de Akademie voor Drama in Eindhoven, specialisatie acteren. Daarna volgde zij opleiding in clownerie (Nader Farman), (lied)tekstschrijven (o.a. bij Jan Boerstoel) en vertellen (Sotegui Kouyaté). In 1995 won zij met cabaretgroep de Bloeiende Maagden de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival en tourde met die groep zeven jaar door Nederland en België. Daarna maakte zij de solovoorstelling Ontmaagd, schreef columns voor Avro radioprogramma Thuis op 2 en voor Frits Magazine. Anemoon geeft sinds 1993 cursussen en workshops cabaret/improvisatie/clownerie/vertellen/(column)schrijven en regisseert cabaret- en theatervoorstellingen (o.a. Lenny Kuhr, Thijs van de Meeberg, Lankmoed, Jochem Nooijen). Sinds 2013 geeft ze les op de Koningstheaterakademie in Den Bosch (HBO cabaretopleiding. Anemoon presenteerde de Eindhovense talkshow Spam! en presenteert culturele avonden, forums en debatten. Ook schrijft ze essays, opinies, reportages en interviews over sociale en culturele onderwerpen. Ze geeft coaching aan mensen die een eigen programma ontwikkelen, in de breedste zin van het woord. Veiligheid, plezier, eigenheid en creativiteit staan voorop. Contact en verhaal zijn overkoepelend in alle activiteiten en projecten.

Anemoon werkt als docent op de Koningstheateracademie en op de Fontys Lerarenopleiding. Als ZZPer werkt ze als tekstschrijver, presentator/moderator/interviewer, coach, regisseur en docent clownerie, bouffons, fysiek theater, vertellen, improviseren en schrijven.

Anemoon is een zeer ervaren docent, veilig, zorgvuldig, positief en ondersteunend en dienstbaar aan ieders proces en materiaal, zowel van mensen zonder ervaring als met professionals, en alles daar tussen in. Anemoon is bekend met alle stadia van het creëren, van brainstorm tot uitvoering, met expertise in zowel schrijven als (non-verbaal) acteren en het coachen daarvan.

Contactgegevens (contact opnemen voor vragen) anemoon.langenhoff@gmail.com, daarna eventueel ook telefonisch

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

l'Huis Préau

58120 Chatin

Frankrijk

Tel NL: 0573-221199

Tel FR: +33 3 86 85 29 60
(ook bereikbaar op whatsapp)

info@preau.nl

De romantische bohemien sfeer van L’Huis Preau is een prachtig decor voor een bruiloft, een familiefeest, festival of het organiseren van een ander evenement.

Op zoek naar een locatie in een prachtige omgeving voor het organiseren van een training, cursus, supervisie traject of andersoortige trajecten? Met onze verschillende zalen en diverse buitenwerkplekken kunnen we groepen ontvangen tussen de 10 en 75 deelnemers. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Untitled-3.png