top of page
IMG_8767-HDR_edited.png

Schrijven: De reis van je leven
Ontdek je eigen koers

Datum: 1 tot 8 juni

Door: Susanne Gijsbers

Prijs cursus: € 345,00

Kun je je eigen biografie, je leven, zien als een reis? Welke wegen ging jij op, welke afslagen nam je, welke omwegen waren er? Luister je naar je intuïtie als je voor een tweesprong staat? Kortom, welke keuzes heb je gemaakt en hoe doe je dat eigenlijk: kiezen. Vaak is het doel helemaal niet zo helder, maar hoe kun je dan je koers bepalen?

 

Als je in evenwicht bent met jezelf, is koers houden niet zo moeilijk. Als vanzelf vind je de juiste weg en komen er precies die dingen op je pad die je op dat moment nodig hebt. Het leven stroomt. Maar soms is in de stroom raken niet zo makkelijk. Er blokkeert iets. Je wilt verder maar iets houdt je tegen of je voelt je onvrij.

In deze autobiografische schrijfweek gebruiken we de vergelijking van de mens als koets met een reiziger erin, een span paarden ervoor en met een koetsier op de bok. Het is een metafoor die de filosoof en mysticus Gurdjiev gebruikte en die zijn oorsprong heeft in oude Indiase heilige geschriften. In deze metafoor staat de koets voor ons lichaam. De koetsier is de rede, ons gezonde verstand. De paarden zijn de zuivere emoties, en ook de intuïtie. De reiziger staat voor het diepste zelf van de mens. Als alles in verbinding met elkaar staat en goed onderhouden wordt, vinden onze paarden van nature de weg.

Al schrijvende onderzoek je in deze cursus hoe het met je eigen koets gesteld is. Hoe leidt jouw koetsier de paarden? Zit je nog wel op het juiste spoor en luister je naar de zachte stem van je diepste zelf, de reiziger in de koets?

Dit is een schrijfcursus voor iedereen die zin heeft en opstaat voor verdieping in zijn of haar eigen leven. Met of zonder schrijfervaring. Deze cursus is ook geschikt voor ervaren schrijvers die thema’s uit hun eigen leven willen verkennen of naar nieuwe schrijfinspiratie zoeken.

paarden-met-koets-18980-2.jpg

Welke teugels krijg je in deze schrijfcursus in handen?

·       Je schrijft over momenten uit je leven die er toe doen;

·       Je gaat ervaren hoe je van gebeurtenissen uit je eigen leven aansprekende, beeldende teksten kunt maken.

·       Je leert je authentieke schrijfstem kennen;

·       Je krijgt meer zelfinzicht en leert diepere drijfveren van jezelf kennen;

·       Je gaat je meer verbonden voelen met de ‘stroom’ van je leven

·       Je oefent in echt luisteren naar anderen;

·       Je leert in het persoonlijke het universele te zien;

·       Je gaat ervaren dat je je verbonden kunt voelen met mensen die anders zijn dan jij.

 

Praktisch

In een groep van maximaal 12 deelnemers krijg je korte, aansprekende schrijfopdrachten en associatieoefeningen waarmee je aan de slag gaat. Schrijven gaat daardoor vaak als ‘vanzelf’, in een flow. Ook het voorlezen van je tekst en luisteren naar de teksten van anderen is een onderdeel. Voorlezen is vrijwillig. Luisteren is zonder oordelen. We analyseren elkaars teksten niet en geven geen commentaar op wat wordt voorgelezen. Vaak sluiten we af met een dichtvorm. Schrijven gaat met de hand, met pen en papier. Met elkaar vormen we een groep waarin we verhalen delen die ontroerend, alledaags, aangrijpend, grappig of nog veel meer kunnen zijn. Zo leer je elkaar snel goed kennen.

susanne 2.jpg

Schrijfcoach Susanne Gijsbers:

Iedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren me. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat.

Na mijn studie (communicatiewetenschap UvA) ben ik als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen werd mijn terrein. De fascinatie voor levensverhalen leidde mij uiteindelijk naar de opleiding tot biografisch coach en autobiografisch schrijfcoach. Tegenwoordig werk ik als docent Biografie aan de Academie voor Geesteswetenschappen, verzorg ik trainingen en geef ik individuele coaching in persoonlijke ontwikkeling en zingeving.

Schrijven is thuiskomen

Autobiografisch schrijven is een magisch en machtig instrument om je eigen leven te onderzoeken. ‘Je pen weet de weg’, zeg ik vaak tegen cursisten. Schrijvend en teruglezend verbaas je je over jezelf: komt dat echt uit mij? Via autobiografisch schrijven haal je associatief  herinneringen op. Je krijgt meer inzicht in hoe gebeurtenissen in je leven samen hangen. Je wordt je bewust van thema’s of een rode draad. Deze inzichten kunnen een richting, een ankerpunt voor de toekomst zijn. Maar bovenal voel je al schrijvend verbinding met jezelf en met je eigen leven. Dat geeft ‘zin’, het kan je blij maken. Als ik schrijf, kom ik thuis, zei een cursist een keer treffend.

​​

Ervaringen van deelnemers van de cursus ‘Ontdek je eigen koers’:

Het thema van deze autobiografische schrijfcursus sprak me direct aan: Hoe houd je koers? Even stil staan bij mezelf en de richting die ik op wil onderzoeken, daar had ik nu net behoefte aan. Ik heb al vaker deelgenomen aan schrijfcursussen van Susanne en telkens ben ik weer verrast dat deze manier van schrijven iets van diepere essenties bij mij wakker maakt. Een belangrijke ontdekking voor mij dit keer was dat mijn avontuurlijke paarden inmiddels steeds meer balans weten te houden door de zijnskwaliteit van mijn koetsier.
Susanne is een warme persoonlijkheid, waardoor de deelnemers zich snel veilig voelen tot delen zonder dat het therapeutisch wordt. Het voorlezen en luisteren naar elkaars verhalen zorgt voor een bijzondere verbinding in de groep.
Karin

6e0bc078-f412-48e2-ac72-cf51447f880d.jpg

Met mooie en steeds pakkende metaforen, zoals paarden die staan voor
je talenten (en valkuilen) en de reiziger die staat voor je innerlijke
zelf, werden we elke keer op een prettige wijze uitgedaagd om over onszelf te reflecteren en schrijven.
Wat ik heel bijzonder vond is dat Susanne de onderwerpen die daarbij
naar boven kwamen op een hele mooie manier serieus nam en toch
voldoende licht wist te houden. Daardoor heerste er in de groep een
veilige en fijne sfeer. Ik heb al vaker een cursus autobiografisch schrijven bij Susanne gevolgd. Voor mij blijft het heerlijk om zo, met pen en papier, woorden te geven aan mijn gevoel.
Ramon van den Dungen

Erg interessant om te zien hoe je door kleine schrijfopdrachtjes goed op gang wordt geholpen, je een opening maakt en meer en meer binnendringt tot wat er binnen in je speelt. En daarna de woorden blijkt te kunnen vinden voor wat je te vertellen hebt.
Door de schrijfoefeningen kon ik heel goed tot de kern komen van wat er in me speelt, wat me bezig houdt. Los van het feit dat dat interessant schrijfmateriaal opleverde, gaf het me ook inzichten wat betreft de richting van mijn leven die ik op wil.
Susanne is een erg inlevende coach, met veel respect voor de deelnemers. Ze geeft ruimte en bakent ook af. Is begripvol en to-the-point. En heerlijk dat ze zo punctueel werkt. We beginnen op tijd en eindigen op tijd.

Fetze Weerstra

Fetze Weerstra.jpg

Data & Programma

Za 01-06-24 aankomst en ontvangst vanaf 17.00 uur tot za 08-06-24 vertrek na het ontbijt.

 

Zo t/m vr van 10.00-12.30 en 14.00-16.15 uur. 

Wo middag vrij. Je kunt dan genieten van de omgeving, de rust en stilte of juist van de ontmoetingen. Vrijdagmiddag sluiten we de week samen af.

 

Investering

De cursus prijs is € 345,00.

Het verblijf is op basis van volpension, direct te boeken en te betalen via Préau.

Kijk voor de verschillende accommodaties en prijzen op https://www.preau.nl/

Vragen over boekingen en reserveringen lopen via Mathilde info@preau.nl en/of via het inschrijfformulier.

 

Vervoer

Zie de website van Preau. Er is ook een liftservice.

Boekingen lopen via Loeky Ekkel loekyekkel@gmail.com of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page