top of page
IMG_5002.jpg

Schrijf je los, voorbij aan de innerlijke criticus - Creatief Schrijven 

Datum: 6 tot 13 juli

Door: Marc Graetz 

Prijs cursus: € 295,00

Waarom wil je dit?

➢ Je innerlijke criticus vrienden te laten worden met je vrije creatieve kern, dat is het centrale onderwerp van deze schrijfweek. 

➢ De schrijfopdrachten van deze workshop zijn de smeerolie, nee de kruipolie, of wacht… nee de massageolie om in beweging te komen waar je nu vast zit, waar ontevredenheid heerst in plaats van ontlading. 

Voor wie bestemd?

Voor iedereen die van schrijven houdt en er mee bezig is! Maak je verhalen of blogs? Of al bezig met een boek? Schrijf je fictie? Non-fictie? Levensverhalen, chicklit, biografieën of zakelijke documenten? 

Je voelt dat je niet uit jezelf haalt wat je in je hebt. Je werk blijft te star of formeel. Je hoort een innerlijke stem die zegt dat je het toch niet kunt. Liever zou je meer kleur en karakter in je verhaal brengen.
Deze week is voor liefhebbers, mensen die zelf denken dat ze amateur zijn, maar wel van schrijven houden (amateurs zijn auteurs die nog niet gepubliceerd hebben). En voor auteurs, journalisten, korte-verhaal-schrijvers. Dus voor iedereen die van schrijven houdt.

Marc creëert een veilige omgeving waarin iedereen echt vooruitkomt met schrijven, dat hebben honderden deelnemers in Nederland en bij Preau al ervaren. 

Is dit herkenbaar?

• Je schrijft korte fictieverhalen, maar blijft vaak krassen en verbeteren. Je bent bezig aan een lang verhaal of roman maar loopt te vaak vast 

• Een stem in je hoofd zegt dat je niet zo goed schrijft, dat anderen beter zijn 

• Je schrijft je heel veel (bij)woorden, bijvoeglijke naamwoorden, bijzinnen, maar geen treffers

Liever zou je dit in jouw werk herkennen:

• Een lossere stijl, die je zomaar aan en uit kunt zetten, je innerlijke criticus voorbij

• Echt out-of-the-box, verfrissend en creatief

• Meer beelden, minder verklarende woorden (show don’t tell)

• Mooie combinatie van je gevoel met het rationele deel van je brein

WhatsApp Image 2022-03-28 at 12.57.13 PM.jpeg

Deze schrijfweek helpt kennis en kunde te verbinden met talent en passie. We gaan niet technisch werken aan grammatica of zinsbouw, we werken niet aan spirituele groei. Jij gaat dieper in jezelf reiken, naar een inspiratieplek waar je nog niet eerder geweest bent. We werken aan het activeren van je rechterhersenhelft, en laten die samenwerken met de linker. Marc geeft een flink aantal Creatief-Schrijven-opdrachten. Onder tijdsdruk soms. Daaronder zijn meerdere opdrachten die hij zelf ontworpen heeft. Die halen je zonder ontwijkingsmogelijkheid uit je comfort zone, en uiteindelijk via verbazing naar plezier.

WhatsApp Image 2022-03-28 at 12.56.41 PM.jpeg

wat gaan we doen, nu in Nederland en straks in Frankrijk?

De leidraad voor de hele week (elf dagdelen!) is de techniek van het bouwen van een verhaal of boek. 
Het gereedschap zijn onderwerpen als perspectief, personage tot leven brengen en verhaallijnen in de klauw krijgen.
De methode zelf leer je kennen als we echt aan het werk zijn… je werkt met een eigen schrijfdoel als basis. Na aanmelding neemt Marc contact met je op om samen te verkennen wat je doel is, misschien krijg je huiswerk dat je vooraf in Nederland gaat doen. 
Ben je al bezig met een bundel korte verhalen, een lang verhaal of een boek? Dat kan perfect dienen als materiaal voor deze schrijfweek! Dat werk breng je mee, je bewerkt het iedere dag. Het is zeker niet zo dat je aan het einde van de workshop een afgerond verhaal of boek hebt. Maar wel een frisse blik op je eigen werk, waaraan je innerlijke criticus constructief heeft bijgedragen.  

Hoe ziet de week eruit?

Iedere dag start je op de manier die jij kiest, wandelen, uitslapen, misschien samen wat mediteren of yin yoga (matjes zijn daar aanwezig). We genieten sowieso van een heerlijk Preau-ontbijt. Zo zet je jezelf ‘aan’ voor twee dagdelen creatieve productie. 

We schrijven in principe met pen en papier, liever niet digitaal. Als je (fysieke) uitdagingen hebt mag een laptop natuurlijk ook. Het doel van deze week is samenwerking smeden tussen beide hersenhelften. Dus niet alleen geïnspireerd-spiritueel, en niet alleen technisch-rationeel, wel een mooie versmelting van die twee.

We werken van zondag tm vrijdag, alleen de woensdagmiddag is ‘vrij’. Dus elf dagdelen, breng vooral twee of drie pennen mee…

In de ochtend maak je even je schrijfhand en je geest los met iets korts, een droedel, haiku, ZKV. 
Dan werken we ruim 3 uur aan de opdrachten. Je schrijft, leest voor, we praten er als groep over. Feedback heet dat, respectvol en to-the-point. Iedereen vindt dat eng om te doen, zowel om feedback te geven als ontvangen. Marc zorgt voor een veilige atmosfeer.

Op woensdagmiddag kun je de omgeving bekijken, zwemmen in het mooie Lac de Paneciere, een lange wandeling maken etc. 

Aan het einde van de week heb je geen complete roman, geen afgerond verhaal. Wel een geopende toolkit, vijf transformatie-ervaringen en een grondige ontwrichting van je innerlijke criticus.

IMG_20221118_122940_BURST005.jpg

Marc Graetz is stemacteur en zzp’er in inspiratie.

Marc maakt audioboeken en luisterverhalen die je op de bekende streamingdiensten terugvindt. 
Hij is medeorganisator van Verhaal Van De Maand, een online schrijfwedstrijd. 
Verder maakt hij podcasts: Schrijver Van De Maand, in gesprek met de maandwinnaar van die wedstrijd. En Boekenrede, waar schrijvers aan het woord komen die boeken aan het publiceren zijn. De derde podcastreeks heet Duurzame Vibe, waar pioniers van duurzaamheid door Marc bevraagd worden op hun motivatie om daarmee te starten, en hun inspiratie om er mee door te gaan. 

 

Marc schrijft zelf korte verhalen, hij mag niet meedoen met Verhaal van de Maand omdat hij de site mede organiseert. Zijn verhalen zijn te lezen op zijn website, en te beluisteren op de Spotify, net als Blog Mariënburg, een vrolijke blog over het wel en wee van De Mariënburg Campus in Den Bosch.

Deze workshop heeft Marc al tientallen keren gegeven, per dagdeel, een of twee hele dagen. Maar in Nederland zit je

toch meestal in de waan van alledag. Dus deze hele week schrijven is een buitenkans om echt dieper te gaan, het olifantsgras dat je uitzicht bepaalde opzij te buigen, en te onderzoeken wat erachter staan - ligt - beweegt.

Ter verduidelijking:
Dit is geen spirituele week, het is een schrijfweek waar de deelnemer naar keuze wel of geen spirituele dingen kan doen.

Dit is geen redactieles, het is een training om de innerlijke criticus vrienden te laten worden met de vrije creatieve kern

Voor mensen die BTW kunnen aftrekken is de genoemde prijs ex BTW, voor particulieren incl BTW 

Voor vragen over de workshop kun je contact met Marc opnemen: 

mob 06-39641243
mail info@marcgraetz.nl
web www.marcgraetz.nl

WhatsApp Image 2022-03-28 at 12.56.57 PM.jpeg

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page