Ruimte voor jou(w stem en dans)

Door: Renee Mars

Datum: 6 tot 13 augustus

Prijs cursus: € 395,00

Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. 
Mensen ook... 

Een week waarin je via Stem en Dans kunt ervaren hoe bevrijdend het is jezelf alle ruimte te geven. Om dat wat in jou aanwezig is, zich te laten ontvouwen. We beloven je dat je er ruimer van naar huis keert! 

spreuk over ruimte , jezelf wakker kusse

Met behulp van Stembevrijding en Biodanza ontdek je deze week wat er in jou leeft en ruimte nodig heeft, om tot volle bloei te kunnen komen.  
In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Je kunt gaan ervaren wat er nodig is in dit proces, om jezelf stapje voor stapje  te laten zien en horen, door steeds opnieuw de beweging naar binnen en naar buiten te maken. Wat blijkt er nu te komen, bewegend van moment tot moment? 

Waarin begrens je jezelf? Of waar verlies je het contact met jezelf of je omgeving? Welke beweging wil er in jou ontstaan als je jezelf niet terughoudt? Wanneer zou je juist een grens moeten trekken om jezelf meer recht te doen? 
Ont-dek in jouw eigen tempo hoe jij klinkt en beweegt als je jezelf alle ruimte geeft, met aandacht voor wat zich in jou aandient. Laat je zelf verrassen! 
 

Over Stembevrijding: 

Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat er in jou leeft. We gebruiken ons lichaam en onze stem om contact te maken met wat er in ons voelbaar is. Je laat je horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt jezelf te laten horen, niet om iets te bereiken. Dat is best spannend! Het fijne van Stembevrijding is, dat je die spanning mee kunt nemen, omdat het de toegang is tot waar jij op dat moment bent. Zo kun je elk gevoel, zoals vreugde, verdriet, kracht of kwetsbaarheid gebruiken als toegang om vanuit je zelf te zingen. Alleen dat is al erg bevrijdend, je hoeft nl. niet ergens anders te zijn dan waar je op dat moment bent.  
Zodra je je hieraan durft over te geven en je opvattingen overboord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het is jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem teweeg brengt en dit is vaak zowel ontroerend voor jezelf als voor de luisteraar. Je maakt contact met jouw authenticiteit en zo kan er een grote innerlijke rust, ruimte en kracht ontstaan.

Over Biodanza: 

Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontplooien. In de dans kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent.

Voor de dans die we deze week doen heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat er in jou leeft. 

De muziek waarop we dansen varieert van Zuid-Amerikaans tot Jazz en van Afrikaans, Klassiek tot Pop.  Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstilt. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep. De dans helpt je om in contact met je lichaam en gevoel te komen en het denken even uit te schakelen. Bij deze manier van dansen gebruiken we, om die reden, geen woorden. Ook biedt het je een mooie mogelijkheid om je te openen en elkaar op een andere manier te ontmoeten, buiten de woorden, in de dans.

  

Over de combinatie van stem & dans: 

Stem en dans zijn twee manieren van Zelf- expressie die elkaar mooi aanvullen en ondersteunen. Door te dansen zak je lekker in je lichaam en maak je je lichaam vrijer, waardoor je makkelijker bij je gevoel komt. Zingen trilt andere lagen in ons wakker en nodigt uit om zichtbaar en hoorbaar te worden. 
Soms wisselen we het dansen en werken met de stem af en soms vervlechten we deze twee. Bij beide vormen gaat het niet om hoe het er uit ziet of klinkt, maar om de ervaring. 
 

Wat we nodig hebben, 
is de ruimte om onszelf te zijn

 

Voor wie:

- Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat stem en dans je kan brengen of nieuwe inspiratie wil opdoen. 
- Voor wie zichzelf graag (meer) ruimte wil geven en wil ontdekken wat daarin kan helpen
- Voor wie zichzelf meer wil laten zien en horen, kan daar in deze week mee oefenen.

- Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen stem en dans èn die van de ander.

Programma: We werken de meeste dagen in twee blokken per dag. (van ca. 9.30 – 13.00 & 16.30 – 19.00 uur) Daar tussen is een ruime pauze naar vrije invulling,  je hebt volop tijd om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc. Ook zijn er 2 vrije middagen, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken. 

Picture1.jpg

Renée Mars:  www.reneemars.nl  
Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is prachtig om te zien hoe de dans en stem mensen uitnodigen uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft, hoe het ze verbindt met hun hart en met wat werkelijk van belang is. Ik vind het een rijkdom om ook dit jaar weer een week met mensen te werken op de heerlijke plek die Preau is. En samen te leren over en groeien in de voor mij essentiële thema’s van het leven: vertrouwen, overgave, liefde en dankbaarheid. 

Van oorsprong ben ik theaterdocent en heb jarenlang in de kunsteducatie en het jeugdtheater gewerkt. Vanaf 2007 ben ik werkzaam als Biodanzadocent en sinds 2012 ook als Stembevrijder. Daarnaast heb ik een eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut: www.stroomopwaarts.nu

Ik wil mezelf niet veranderen. 
Ik wil meer mezelf zijn 
Vaclav Havel

Wanneer: Zaterdag 6 augustus – zaterdag 13 augustus 2022

Aankomst zaterdag 6 augustus vanaf 17.00 uur. Die avond komen we kort bijeen voor een eerste kennismaking en toelichting op het programma. 
De cursus is van zondag t.m. vrijdag. 
Vrijdag middag en avond is er een feestelijke afsluiting van de week. 
Zaterdag 13 augustus, vóór 10.00 uur vertrekt iedereen weer. 

 

Ervaring deelnemers:
Hieronder enkele reacties van deelnemers op de Stem & dansweek van afgelopen jaar: 
 

  • Biodanza en Stembevrijding met Renee was voor mij veel meer dan dat. Het toonde mij wat me in de weg zat en wat juist hielp om me vrijer te uiten en meer mens tussen de mensen te zijn. Wat een week! Andre

 

  • Het was een week vol mooie ontmoetingen, met mezelf en met de groep, waar ik met dankbaarheid naar terugkijk. De combinatie van dans en stem is heel bijzonder en vult elkaar wondermooi aan. Renee bouwt de week heel mooi op, waardoor ik iedere keer weer een laagje dieper kan gaan en mezelf ook verras. De keuze van muziek is altijd passend, de uitnodiging helder en inspirerend, de feedback eerlijk en zorgvuldig. Kortom, ik vertrouw mijn proces volledig toe aan de liefdevolle en professionele handen van Renee. Esther

 

  • Wat een prachtige week heb ik  mijzelf cadeau gegeven……..zoveel gevoelens mogen doorleven…….angst, verzet, onzekerheid, verdriet, boosheid, liefde, opluchting, blijheid… Wat was het heilzaam om op een veilige plek  door mooie mensen omgeven, te hebben mogen oefenen met alle gevoelens die ik in het dagelijkse leven niet durf te voelen, te horen en gewaar te worden en uit te leven. Dank voor dit mooie geschenk dat op mijn pad is gekomen. Ireen

 

  • Liefdevolle professionele ondersteuning. Net als iedereen maak ik een reis door het leven. Renée neemt je mee om die reis nog eens te onderzoeken. Onderdelen van die reis wil ik graag in de groep laten zien, andere verstop ik soms. Renée heeft me op een liefdevolle en tegelijk duidelijke wijze uitgenodigd ook die te laten zien. Een kleine sprong in het diepe waarin ik weet dat ik wordt opgevangen maar heb ervaren dat ik dat vangnet ook in mezelf heb. En waarin ik heb gevoeld dat professionele begeleiding voor mij helpt om te groeien. Kernwoorden gedurende de week: Kwetsbaarheid = kracht; Verbinden met anderen vanuit mezelf voelt als één, De veiligheid van professionele begeleiding; Uitdagingen aangaan; en ook: Genieten van het hier en nu! Jan.

 

  •     Ik ben weer thuis en voel de prachtige week nog nazoemen in mijn hart. Ik heb de diepte van mijn eigen kracht hervonden en dat is heel belangrijk voor mij. Vandaar uit beweeg ik nu al anders door het leven, wat fijn! En ik voel  me heel gevuld, echt vanuit de bron van liefde die jullie in de week zo prachtig openen en aanraken. Het heeft me ook veel lichtheid gegeven. Dankjewel, dankjewel! Evelien

Praktisch:

Prijs vd cursus: € 395,- (bij aanmelden èn betalen vóór 16 mei 2022) daarna betaal je  € 435,-   

Geef je voor de cursus op bij Renée: info@reneemars.nl . Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een factuur voor de cursuskosten. 

Vóór 1 augustus 2022 krijg je nog een mail met praktische informatie t.a.v. de week.  
Er kunnen maximaal 18 mensen deelnemen aan deze week dus aarzel niet te lang. (afgelopen 2 jaar was er een wachtlijst!)

 

Verblijf:

Je verblijf regel je rechtstreeks met Preau,  er is volop keuze: van een eigen of budget tent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hotel tenten, kamers in het huis of een ruimte met eigen sanitair. Des te eerder je boekt des te meer keuze er is. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky die de accommodatie regelt. 

Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier. 

 

Vervoer: 

Préau heeft een liftservice, dit prikbord vind je op de contact pagina van de website van Preau en er is een carpoolgroep op facebook. De ervaring leert dat veel mensen carpoolen om naar Preau te reizen, kortom een goedkope en gezellig manier om te reizen. Kijk bij Route voor alle informatie. 

foto zaal.JPG
IMG_E5022.JPG

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.