top of page
Ruimte voor jou 2024 - header  - ca. 1400 x 400 pixels.jpg

Ruimte voor jou - Stembevrijding en Dans

Door: Renee Mars & Diete Sybesma

Datum: 10 tot 17 augustus

Prijs cursus: € 395,00/435,00

“Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.   Mensen ook…”


Een week waarin je via Stem en Dans kunt ervaren hoe bevrijdend het is jezelf alle ruimte te geven. Om dat, wat al in jou aanwezig is, zich te laten ontvouwen. We beloven je dat je er ruimer van naar huis keert! 

spreuk over ruimte , jezelf wakker kusse

Met behulp van Stembevrijding en Biodanza ontdek je deze week wat er in jou ruimte nodig heeft, om tot volle bloei te komen.
In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Je zult gaan ervaren wat er nodig is in dit proces, om jezelf stapje voor stapje te laten zien en horen, door steeds opnieuw de beweging naar binnen en naar buiten te maken. Wat blijkt er nu te komen, bewegend van moment tot moment? We nemen de ruimte om stil te worden, jezelf te ervaren en via stem en dans uitdrukking te geven aan wat er in jou leeft.

Ook kun je gaan ontdekken waarin je jezelf tegen houdt of waar je het contact met jezelf of je omgeving verliest. Welke beweging wil er in jou ontstaan als je jezelf niet terughoudt? Wanneer zou je juist een grens moeten trekken om jezelf meer recht te doen?
Ont-dek in jouw eigen tempo hoe jij klinkt en beweegt als je jezelf de ruimte geeft, met aandacht voor alles wat zich in jou aandient. Laat je zelf verrassen!

 

OVER STEMBEVRIJDING:

Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat er in jou leeft. We gebruiken ons lichaam en gevoel om contact te maken met wat er in ons leeft. Je laat je vol moed horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt jezelf te laten horen, niet om iets te bereiken. Dat is best spannend! Het fijne van Stembevrijding is, dat je die spanning mee kunt nemen, omdat het de toegang is tot waar jij op dat moment bent. Alleen dat is al erg bevrijdend, je hoeft nl. niet ergens anders te zijn dan waar je op dat moment bent. Zo kun je elk gevoel, zoals vreugde, verdriet, kracht of kwetsbaarheid gebruiken als toegang om bij je Zelf te komen. 

Zodra je je hieraan durft over te geven en je opvattingen overboord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het is jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem teweeg brengt en dit is vaak zowel ontroerend voor jezelf als voor de luisteraar. Je maakt contact met jouw authenticiteit en essentie. Zo kan er al zingend een grote innerlijke rust, ruimte of kracht ontstaan. 

 

OVER BIODANZA:

Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontmoeten en ontplooien. In de dans kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent. Voor de dans die we deze week doen heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat er in jou leeft.
De muziek waarop we dansen varieert van Zuid-Amerikaans tot jazz en van Afrikaans, Klassiek tot Pop.  Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstild. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep. De dans helpt je om in contact met je lichaam en gevoel te komen en het denken even uit te schakelen. Bij deze manier van dansen gebruiken we om die reden geen woorden. Zo biedt het je een mooie mogelijkheid om je te openen en elkaar op een andere manier te ontmoeten, los van woorden, in de dans.


OVER DE COMBINATIE VAN STEM & DANS:

Stem en dans zijn twee manieren van Zelf- expressie die elkaar mooi aanvullen en ondersteunen. Door te dansen ga je je lichaam ervaren en al bewegend kom je makkelijker bij je gevoel. Zingen trilt lagen in ons wakker en nodigt uit om zichtbaar en hoorbaar te worden. Soms wisselen we het dansen en werken met de stem af en soms vervlechten we deze twee. Bij beide vormen gaat het niet om hoe het er uit ziet of klinkt, maar om wat je ervaart.

 

Wat we nodig hebben, 

is de ruimte om onszelf te zijn.

 

Programma: We werken in twee blokken per dag. (Van ca. 9.30 – 13.00 & 16.30 – 19.00 uur) Daar tussen is een ruime pauze waarin je volop tijd hebt om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc. Ook is er minimaal één vrije middag, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.

 

Docenten: 

Renée Mars:  www.reneemars.nl  

Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is prachtig om te zien hoe zowel de dans als stem mensen uitnodigt om uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft, hoe het je verbindt met je hart en met wat werkelijk van belang is. Ik vind het een rijkdom om op deze manier met mensen te werken en samen te leren over voor mij essentiële thema’s: vertrouwen, overgave, liefde en dankbaarheid.

Van oorsprong ben ik theaterdocent en heb jarenlang in de kunsteducatie en het jeugdtheater gewerkt. Vanaf 2007 ben ik werkzaam als Biodanzadocent en sinds 2012 ook als Stembevrijder. Daarnaast heb ik een eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut waarin lichaamswerk, stem, mindfulness en IFS belangrijke werkvormen zijn: www.stroomopwaarts.nu

foto Renée 3.jpg

Renée Mars

Picture 1.png

Diete Sybesma

Diete Sybesma: www.jouwvrijelied.nl   

Muziek is mijn grote passie. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Ik ben pianiste en werk veel met stem. Daarnaast heb ik al mijn hele leven interesse in bewustwordingswerk. Via Alexander techniek, tantra, ademwerk, yoga nidra en stembevrijding leer ik steeds meer contact te maken met wat er in mij leeft en ervaar ik steeds meer de stilte en liefde in mezelf. 
Muziek en met name onze stem brengt ons in directe verbinding met ons Zelf en elkaar. In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Naast dat dit ook mijn verlangen is, vind ik het een mooi proces om andere mensen te begeleiden de verbinding te maken om tot deze Zelf-expressie te komen. Ik ondersteun je graag in je eigen tempo je eigen stem onderzoekend te vinden en laten klinken en je te herinneren wie je voor de volle 100% bent.

 

Samen:  
Wij, Diete en Renée, werken al sinds 2015 samen. We hebben “Vol leven” weekenden gegeven, een jaartraining gebaseerd op de Latifa en al vele malen deze week ”Ruimte voor jou” in Preau.  In al onze trainingen werken we met de combinatie van stem, dans en bewustwordingswerk. 
We vinden het heel erg fijn om, na enkele jaren waarin het wegens ziekte niet kon,weer samen te werken, onze krachten te bundelen en te ervaren dat
1 + 1 echt 3 kan worden.

 

Ik wil mezelf niet veranderen. Ik wil meer mezelf zijn.
Vaclav Havel

 

Ervaring deelnemers: 

In deze week ervaarde ik dat  Biodanza helpt om het mooiste in de ander te zien, voorbij zijn/haar buitenkant, 

mijn kritische en oordelende blik van de eerste dagen verdwijnt

ik kan steeds meer kijken met de ogen van mijn hart, 

dan begint het in mij langzaam te stromen, kom ik letterlijk en figuurlijk in beweging

mijn hoofd vol gedachten stroomt langzaam leeg

Ik had Stembevrijding nooit eerder gedaan, ontdekte dat ik een stem had en dat ik die kan en mag gebruiken

daarmee te experimenteren, alleen en in het contact met de ander

hoe hartverwarmend. Lineke

 

Door in beweging te komen, kwam er innerlijk veel op gang.
Het leven in al zijn kleuren kwam voorbij, emoties kregen klank en gingen stromen.
Er ging een ruimte open, naar binnen en naar buiten.
De ander bleek een reisgenoot, een metgezel
Er is herkenning, erkenning 
En ....ruimte voor mij! Ingrid

“Ik ben geraakt, geïnspireerd en bij mijn kracht gekomen door het proces van alle oefeningen. En ook door de prachtige kwetsbaarheid die jullie toonden èn de enorme kracht en vreugde die zo voelbaar was in jullie volle aanwezigheid.” Wim


“Spontaan en levendig zijn, dat wilde ik voelen. Opnieuw, want het was zo ver weg geraakt. Dit is volledig gelukt in de cursus. Intens en teder, wild en zacht, alles komt langs. En de ontmoetingen: rijk in alle schakeringen, binnen en buiten de cursus. Ik voel me rijk en herinner me wie ik in essentie ben. Dank aan allen die erbij waren en de uitnodiging mee hebben ingevuld!” Henriëtte

“Jullie brachten mij met de klank-, dans- en aanrakingsoefeningen op een ‘niet-talige’ manier naar mijn verlegenheid, schaamte en verlangen om gezien en aangeraakt te worden in het onderliggende verdriet. Dat doen en delen met anderen, elkaar helpen te baren wie je bent en wat je wilt worden, dat werkt heel verbindend. De bijvangst was dat mijn mannelijkheid dieper grondde.” Ad

“Nu ik ervaren heb wat de combinatie van dans en stemwerk mij te bieden heeft, wil ik er graag meer mee doen. Het was zo’n mooie, voortdurend intense en liefdevolle week.  Ik geniet nog na van wat het mij heeft gegeven en laten inzien. En ik vind jullie samenwerking erg fijn, om deelnemer bij te zijn”.

“Deze week was een helende reis in ‘ruimte voor mezelf’ waarin alles omarmt mocht worden. De afwisseling van Stembevrijding en Biodanza was 1+1 = meer dan 2!”

 

“Jullie deskundigheid en integriteit was geweldig. Fijn dat jullie ook je eigen kracht en kwetsbaarheid lieten zien. Ik vond de afwisseling van dansen en klinken fijn en jullie zorgvuldigheid naar de groep en elkaar toe was inspireren: een geweldig duo: ga zo door! Evelien

 

Wat was het weer een fantastische week. Ik vind dat jullie voor zowel onervaren als ervaren deelnemers een hele goede opbouw hadden.

foto zaal.JPG
IMG_E5022.JPG

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar: L’huy Preau, een prachtig landgoed in de Morvan in het midden van Frankrijk   www.preau.nl  
 

Wanneer: Zaterdag 10 augustus 2024 vanaf 17.00 uur
tot zaterdag 17 augustus 2024 10.00 uur
 

Cursustijden: We werken dagelijks met Stem & Dans van ca. 9.30 – 13.00 &  van 16.30 – 19.00 uur.
Daar tussen heb je volop tijd om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc.
Ook zijn er 2 vrije middagen, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.  
Vrijdag eind van de middag is er een feestelijke afsluiting van de week

Prijs vd cursus:
€ 395,-  (bij aanmelden èn betalen vóór 6 mei 2024), daarna betaal je € 435,-  

Geef je voor de cursus op bij Renée: via info@reneemars.nl .
Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een factuur voor de cursuskosten.
Eind juli 2024 krijg je nog een mail met praktische informatie t.a.v. de week.
Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen dus aarzel niet te lang, afgelopen jaren was het steeds vol! Ook de accommodatie is ieder jaar vroeger volgeboekt.

​Verblijf:
Je verblijf is all in, met 3 heerlijke vegetarische en vooral biologische maaltijden per dag en doorlopend gratis koffie en thee.  Je verblijf regel je rechtstreeks met Préau, er is volop keuze (maar let op want het kan hard gaan dus des te eerder je boekt des te groter je keuze qua accommodatie): van een eigen tent of budgettent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hoteltenten of kamers in het landhuis. Ook is er verblijf met eigen sanitair. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky Ekkel die, vanuit Nederland, voor Préau de accommodatie regelt.
tel. 0573-221199  of via onderstaand inschrijfformulier.

Vervoer:
Préau heeft een liftservice, dit prikbord vind je op de contact pagina op de website van Preau en er is een carpoolgroep op facebook. De ervaring leert dat veel mensen met carpoolen naar Preau te reizen, kortom een goedkope en gezellig manier om te reizen. Kijk op www.preau.nl voor alle informatie.  

 

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page