top of page
IMG_9944.jpg

Theaterweek: MacBeth (m/v/x)

Datum: 28 september tot 5 oktober

Door: Arne Sybren Postma

Prijs cursus: €  300,00

Een spetterende week theatermaken voor volwassenen op een romantisch landgoed,

tussen de glooiende heuvels van natuurpark de Morvan.

Koningsmoordenaars, bloederige handen, heksenvoorspellingen en een oprukkend bos; MacBeth, één van Shakespeares beroemdste tragedies is een interessant stuk om van vele kanten te belichten. En waar beter dan op Prèau?

We maken in een week tijd een volledige MacBeth-collage-tragedie vanuit verschillende invalshoeken, ontleden de tekst, kiezen rollen, zetten scènes in elkaar, kiezen muziek en kostuum en spelen voor elkaar en lokaal publiek! Neem de kilts en de whisky mee! We gebruiken meerdere bronteksten:

 

Rond 1603-1607: Macbeth door William Shakespeare. Origineel, en in modern Engelse vertaling kijken we naar welke scènes cruciaal zijn voor de vertelling.

 

Uit 2001: MacBeth van Hugo Claus, zijn vertaling voor het RoTheater onder regie van Alice Zandwijk, poëtisch en literair en heel erg Claustrofobisch.

 

Uit 2005: In The Bitch, in bed with MacBeth van Daphne de Bruin draait het allemaal om Lady MacBeth: een monoloog die Lady Macbeth de trekken geeft van een manipulatieve celebrity, maar niet zonder ragfijne psychologie en een flinke dosis humor.

 

Als u mij nu wilt excuseren

er worden foto’s gemaakt van de moordlocatie

even kijken of het allemaal wel goed staat

ja je logeersuite komt toch ineens in de openbaarheid

 

Uit 2008: Lady M van Annemarie de Bruijn volgt het verhaal langs de zijlijn door een van de kleinere rollen, de hofdame die alleen in Akte V, scène 1 een paar zinnen heeft, daar flink gefrustreerd over is en zich op hilarische wijze het gehele verhaal toe-eigent.

 

Ik ben een bijrol.

Ik kan u alleen de waarheid vertellen.

Liegen?

Dat is het talent van hoofdrollen.

Natuurlijk, ook een bijrol is een mens.

Ook ik ben sterfelijk.

Alleen sterf ik terloops.

 

 

Uit 2021: The Lady & MacBeth van Jibbe Willems, deze MacBeth-bewerking uit Coronatijden trekt in gruwelijk plastische oorlogstaal het wrede conflict door tot in het huwelijksbed van beide echtelieden.

 

Mens baart mens om zijn akkers te bemesten,

niets vruchtbaarder dan de dood,

hoe meer lichamen hij plant,

hoe overvloediger de oogst.

 

 

Uit 2024: Lady+Lord MacBeth van Tom Lanoye, moet nog uitkomen, maar is nu al een klassieker gezien de vele schitterende Shakespearevertalingen van Lanoye, zoals Ten oorlog, Hamlet versus Hamlet en Koningin Lear.

Voor de achtste keer organiseer ik een theaterweek in Frankrijk, voor de vierde keer op het idyllische landgoed L'Huis Préau aan de rand van de Morvan (op ongeveer acht uur rijden van de Randstad). Het is de ideale plek voor je creatieve vakantie in Frankrijk.

 

Wil je op een prachtige locatie in Frankrijk theater maken, in een ontspannen sfeer, met andere gedreven liefhebbers van theater? Wil je daarnaast kunnen wandelen, genieten van de omgeving en leven als een God in Frankrijk? Dan is deze schitterende en uitdagende theatervakantie wat voor jou!

 

Voor eenieder is er een rol te vinden. Wie wil kan meedenken over decor, kostuum en speellocatie, of meedoen als regieassistent. Zo help je elkaar in de zoektocht van het maakproces en leer je over de ins en outs van het theater.

 

De scènes worden uiteindelijk aan elkaar (en overig Nederlandstalig publiek) voorgespeeld op de vrijdagmiddag.

 

De cursus is geschikt voor iedereen met een gemiddelde theaterervaring tot ver gevorderde spelers.

Picture 4.jpg

Regisseur Arne Sybren Postma (1971)

Ik ben professioneel theatermaker met ruim 70 regies op mijn naam. Na mijn studie geschiedenis deed ik mijn praktijkopleiding aan verschillende theaters in Duitsland. Ik werkte voor de Universiteit Leiden als gastdocent, in onderzoek naar historische theaterstijlen. Met mijn eigen gezelschap De Kraamkamer maak ik moderne, kleinschalige huiskamer-voorstellingen. Ik heb veel ervaring met grootschalig theater en opera in de buitenlucht, bv bij het openluchttheater Zuiderpark in Den Haag en bij Opera Nijetrijne. Zevenmaal eerder begeleidde ik een theaterreis naar Frankrijk, nu voor de vierde keer in Préau.

Praktisch

Voorafgaand aan de reis worden tijdens een eerste bijeenkomst met alle cursisten de teksten alvast gelezen, en mogelijk al een rolverdeling gemaakt. Vooraf teksten leren is zeer bevorderlijk voor het eindresultaat!

In Frankrijk zijn de aan- en afreisdagen op zaterdag. Van zondag t/m vrijdag werken we dagelijks aan de dialogen, diepen we de scènes uit, kijken we naar verschillende manieren van acteren en gaan we op zoek naar kostuum en decor. Er wordt dagelijks gerepeteerd in blokken van 9:30 tot 12:30, van 13:30 tot 15:30 en van 20 tot 22 uur. Mogelijk kom je niet elk blok op de vloer aan bod, maar er is altijd ruimte naar elkaars maakproces te kijken. Er is voor iedereen voldoende tijd en aandacht om van elke scène iets speciaals te maken.

Het landgoed heeft zeer veel prachtige plekken die geschikt zijn voor locatietheater. Er is een uitgebreide tuin. Daarnaast is er veel vrije tijd om de prachtige omgeving in de Morvan en het pittoreske dorpen in de buurt te bewonderen.

Picture 3.jpg
PHOTO-2019-07-19-13-40-34.jpg
PHOTO-2018-07-15-12-34-03.jpg
Picture 5.jpg
Picture 10.jpg
Picture 7.jpg

Boekingen lopen via Loeky Ekkel loekyekkel@gmail.com of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page