top of page
DSC_0696.jpg

Longbow bouwen en -schieten 1

Datum: 29 juni tot 6 juli

Door: Marc van Disseldorp

*Prijs cursus: € 325,00

Boogschieten met je zelf gebouwde boog.Alhoewel het eeuwenoude ambacht van boogbouwen een echt vak is, hoef je geen meubelmaker of timmerman te zijn om een goede boog te maken. Het geheim zit hem in het juiste ontwerp en een mooi stuk hout ! Het ontwerp is dat van de traditionele Engelse longbow: een vuist langer dan zijn schutter, een ronde binnenkant (de belly) en een rechte achterkant ( de back).Een mooi stuk hout was van oudsher een gekloofde stam van de Taxus baccata, echter zijn grilligheid en onregelmatigheden vereisen ervaring en de kans op breuk is groot.Om echter het gevaar van breuken te minimaliseren, en een boog voor jarenlang trots schietplezier te garanderen, gaan we de boog halen uit een gelamineerde boogstaaf . Die bestaat uit een belly van Surinaams groenhart en een backing van hickory of essen.

 

Je boog wordt, met eenvoudige gereedschappen als trekmes schraapstaal en rasp, langzaam en vooral in balans blijvend gebracht naar jou persoonlijke treklengte en trekkracht.

Hoornen nokken gaan de boog sieren om de pees aan te bevestigen. De pezen en bijbehorende pijlen zullen we ook zelf maken, op de traditionele manier , met de huidige materialen.

Naast het werken aan de boog, maken we ook tijd vrij om de schiettechniek eigen te maken. Bogen uit alle windstreken en door mij gemaakte longbows staan ter beschikking om een boog te leren hanteren.

Preau 2021_Boogschieten 20210711_145626_resized.jpg
Longbow skyhigh.jpg

De wijdsheid van Preau biedt de mogelijkheid om de longbows te gebruiken waar ze oorspronkelijk voor gemaakt zijn, namelijk het schieten over lange afstanden. Het geeft een machtig gevoel om je pijl te laten vliegen en doel te treffen over meer dan 100 meter.

Het proces van het vervaardigen is een ervaring en ontdekking van je kunnen op meerdere niveaus, en waardoor dat na een week blijkt dat je in het bezit bent gekomen van een wapen, een ambachtelijk kunstwerk en een meditatief hulpmiddel.

De cursus is geschikt voor iedereen:

Iedje (79 jaar!) :Dank voor je wijze lessen. Veel geleerd, weer bewust geworden van houding en lijf. Ga jaren jonger naar huis.

 

Stijn (11 jaar) : Het was zwaar naar het doel. Maar toch ben ik er gekomen.

 

Wim: Top workshop. Bezig zijn met je handen en het koppie. Heel veel geleerd op allerlei vlakken. Het ene moment ernstig en met focus, hetandere moment lekker zot en huilen van de lach...Ook fijn om weer even ridder te mogen zijn.

Ineke : hoe voelt dat lijf ook alweer? en al dat denken hoeft niet-de innerlijke criticus kan tot rust komen! Terwijl ondertussen een vierkante staaf transformeert in een sierlijke boog. Dank mooie leermeester

*Gezien het aantal deelnemers maximaal 6 is bieden wij een vroegboekkorting aan. Wie boekt voor 1 mei 2024 betaald 295 euro.

De cursusleider is Marc van Disseldorp:

Marc is van beroep klassiek homeopaat/natuurgeneeskundige. Daarnaast reeds lang een gepassioneerde boogschutter en bogenbouwer, met de voorliefde voor het traditionele gebeuren. Al 18 jaar schiet en bouwt hij op Preau, en de afgelopen 14 jaar ook in de combinatie met zen.

small.jpg

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page