top of page
Header Kunst, Theater, Fotografie & vleugje Filosofie, Summerschool Preau, France ZILTvers

Kunst, Theater, Fotografie vleugje Filosofie  

Datum: 10 tot 17 augustus

Door: Henriëtte de Graaf 

Prijs cursus: € 415,00 incl. materiaal

Dompel je in deze heerlijke zomerweek onder in beeldende kunst, theater, fotografie. Je gaat zelf creatief aan de slag en zult jezelf verrassen. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. In workshops kijken en interpreteren we vanuit de diverse kunstdisciplines en ‘vrij denken’ waarna je iedere dag actief en met plezier aan het werk gaat om je eigen creëren en lef te activeren en ontwikkelen.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid. Deze week boor je je ‘vrije denken’ aan en ga je ontdekken en doen wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Je gaat met eigen werk naar huis. De scheppende mens is een creatief mens.

“The beginning is the most important part of the work” Plato

Dag 1 In de avond een frisse kennismaking met elkaar en introductie.

Dag 2 start met mooie beelden en introductie in de Kunsten en Filosofie.
De diverse kunstdisciplines worden belicht waaruit er gewerkt gaat worden.
‘Zien hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard. Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.
In de middag ga je zelf aan de slag met creatief conceptueel denken en schetsen, experimenteren met diverse materialen in je gekregen inspiratiewerkboek. Heerlijk buiten of in de werkruimte. Terugkoppeling met elkaar vindt plaats.

Dag 3 start met een inspirerende workshop over beeldende kunst met een uitnodigende presentatie om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken.
Je leert kijken vanuit de beeldanalyse. Daarnaast interpreteren we het mogelijke verhaal achter het kunstwerk van de kunstenaar.

Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.
Je gaat met schilderdoek en verf aan het werk en zult verbaasd zijn over eigen kunnen.

1 Zomerweek Kunst & Filosofie Preau France ZILTversterkt.nl.JPG

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

2. Zomerweek Kunst & Filosofie Preau France ZILTversterkt.nl.JPG

Dag 4 leer je foto’s interpreteren. Een korte blik en workshop met beelden op de fotokunst wereldwijd. En de inspiratie in schilderijen en kunststromingen die fotograven ervaren. Een kruisbestuiving tussen de diverse kunsten wordt zichtbaar in de foto’s van wereldberoemde fotograven.

Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en vastleggen. Ook details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. Het decorlandschap van Preau kun je mede inzetten.
De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera.

We bekijken met elkaar in een powerpoint de gemaakte en geselecteerde foto’s door een ieder. Je presenteert je eigen geprojecteerde foto’s.

Dag 5 is het programma op de avond. Woensdag is nl. de dag in Preau om ook andere dingen te doen. En wordt er niet of één dagdeel een programma aangeboden, zodat een ieder vrij is om de omgeving of stadjes te ontdekken. Je krijgt een workshop over theater, dans en tekst in een presentatie met beeld en korte filmpjes. Wat is de zeggingskracht van woorden en fysiek.

Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je

tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.Vervolgens krijg je een workshop in theater maken met een hoog plezier gehalte. Dynamiek in spel en ook personage ontwikkeling komen aan bod. Als je deze dag wel op het landgoed wilt blijven kun je uiteraard zelfstandig verder werken aan eerder werk of een zelfgekozen opdracht toneelteksten, schrijven van poëzie, conceptueel denken of schilderen.

Dag 6 dompel je onder met teksten en mooi spel om te ontdekken.
Je gaat solo of in twee- of drietallen werken aan een scene en performance. Er is een ruime keuze uit teksten van bekende scenarioschrijvers of auteurs.
Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of een tekst die je schrijft naar aanleiding van fotografische beelden welke je op dag drie hebt gemaakt.
We werken aan performance en korte voorstellingen aan elkaar waar we deze dag mee afsluiten. We zijn afwisselend spelers of publiek, je hebt heerlijk geëxperimenteerd. Prachtig om de vele decormogelijkheden van Preau als locatietheater te gebruiken.

Dag 7 maak jij de keus aan welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt verder werken. Je werkt vanuit een creatief (conceptueel) idee geïnspireerd door je eigen werk, ontwikkeling en proces van afgelopen week. Je kunt je inspiratie met diverse technieken en materialen op een schilderdoek vastleggen. Ook in een vrij zelfportret waar jouw proces, keuzes beeldend verwerkt zijn. Ook spelen op locatietheater behoort tot de mogelijkheden.

3. Zomerweek Kunst & Filosofie Preau France ZILTversterkt.nl (2).JPG

Tot slot met een vleugje Filosofie

Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie en een socratisch gesprek.
We werken 2,5 uur ochtend en 2,5 middag uur in de middag. Uiteraard is er ruimte om zelfstandig verder te werken of ruimte voor jezelf buiten het programma.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen en nieuwgierig zijn is het uitgangspunt.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit” Erich Fromm

Wat levert het programma je op?

In deze heerlijke inspirerende zomerweek dompel je je onder in de wereld van de diverse Kunst disciplines, ontdekken, creëren en het ‘vrije denken’. Je vuurt je eigen creativiteit aan door zelf aan de slag te gaan!
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes, werkinhoudelijk en in je persoonlijke leven.

Wie durft te ‘spelen’, ervaart vaak meer levensgeluk.
Je neemt je werkmap met workshopmateriaal en je inspiratiewerkboek vol ideeën, schetsen, aantekeningen en gemaakte werken op o.a. schildersdoeken mee naar huis.

Wat de week je verder oplevert staat helder beschreven van dag tot dag. Je gaat geïnspireerd, vol energie en met plezier over je ‘eigen kunnen en ontdekkingen’ naar huis. Zie ook de reviews van deelnemers onderstaand.

WELKOM! Ik ontmoet je graag.

Henriëtte de Graaf ZILTversterkt.nl.jpg

Door wie? Henriëtte de Graaf

Henriëtte de Graaf is inspirator en procesbegeleider in veranderingsprocessen, docent, sprekers- en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT performance & organisatieontwikkeling. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt professionals met spreken in het openbaar. Ze heeft diverse studies voltooid, hbo en wo en de opdrachtgevers zijn in de publieke en private sector. Vanuit haar theaterregie opleiding heeft ze voor Kunstencentra gewerkt. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht.


Henriëtte's eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.

Op haar site vind je de diverse programma’s, haar achtergrond, reviews opdrachtgevers, story ZILT en meer. ZILT performance & organisatieontwikkeling www.ziltversterkt.nl Heb je vragen stuur gerust een mail een belafspraak kan gemaakt worden.
hdegraaf@ziltversterkt.nl en ZILT 0317 316801

 

Reviews:

“Een heerlijke week waarin ik me helemaal heb laten mee voeren in de kunsten en de expressie ervan onder zeer kundige en toegewijde leiding van Henriette. Zij heeft een niet aflatende enthousiasme en geeft zoveel bedding en reikt een scala aan werkvormen en materialen aan, dat ik me er totaal aan heb kunnen overgeven.
En dat ook nog met een vleugje bezinning en filosofie. Het voelde heel rijk, een aanrader!”
J. Enkelaar, HR professional

“Dank je wel voor deze onvergetelijke reis door de kunsten, ik vond het een topweek. Een programma vol verrassingen waarbij ik mijn eigen grenzen regelmatig verlegd heb, welke mij veel heeft opgeleverd. De opbouw was super en logisch en het heeft mij mooi geraakt; wat jij in me zag en extra wist los te maken. Een magistrale belevenis, echt waar!”

S. Bührs, accountmanager

‘Veel nieuwe inzichten en ontdekkingen gedaan waar ik mee verder kan en ga. Henriëtte is zeer kundig en inspirerend. Ze is heel enthousiast, positief, inlevend en verzorgt deze week vol passie. Met oog voor ieders proces. De verscheidenheid van de kunstdisciplines en het verband ertussen hebben mij bijzonder geïnspireerd. Heldere uitleg met veel visuele beelden en hand outs in een werkboekje. Ik kon er zo mee aan de slag. Er was een geweldige sfeer en we hebben veel gelachen’.
G. Kalman, Fotograaf

“Het was een creatieve ontdekkingsreis door mijn brein. Een hernieuwd begin”. D. Peereboom, Teamleider VO

 

Kosten inclusief materialen € 415
De kosten voor dit weekprogramma bedragen € 415. Dit is inclusief werkmapje met hand-outs, een inspiratiewerkboek, verschillende materialen om te

schetsen, verf om te schilderen, theaterteksten en schilders doeken.
Het is handig om zelf een etui mee te nemen. Als je al schetst neem gerust wat eigen potloden mee.

Bij Preau kies je zelf hoe je wilt overnachten; eigen kampeermiddel, ingerichte ‘riddertent’, landhuis of eigen huisje en dit boek je apart. Het uitgebreide ontbijtbuffet, de heerlijke frisse lunch met o.a. salades en franse kaasjes, het mooi opgemaakte en smaakvolle drie gangen diner, koffie | thee | mineraalwater | fruit en lekkers zijn bij het verblijf inbegrepen. https://www.preau.nl/blank 
‘Er is mogelijkheid om te poolen, zie de liftcentrale https://www.preau.nl/lift-centrale

 

Boekingen lopen via Mathilde vd Mheen van Preau. Telefoon 0573-221199. E-mail info@preau.nl en het onderstaande inschrijfformulier voor aanmelding.

Bij annulering gelden dezelfde voorwaarden voor de cursus als voor het verblijf, zie ‘prijzen’ in Preau.

4. Zomerweek Kunst & Filosofie Preau France ZILTversterkt.nl.jpg
5. Zomerweek Kunst & filosofie Preau France ZILTversterkt.nl.JPG

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page