top of page
Banner Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl.png

Kunst, theater en fotografie met een vleugje filosofie

Datum: 19 tot 26 augustus

Door: Henriëtte de Graaf 

Prijs cursus: € 395,00

Beeldende kunst, Fotografie, Theater en het Vrije denken.


De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze heerlijke zomerweek onder in de raakvlakken tussen beiden. We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel en fotografie. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid. Deze week boor je je creatief denken en doen aan en ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.

“The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 In de avond een frisse kennismaking met elkaar en introductie.

 

Dag 2 Met mooie beelden introductie in de Kunsten en Filosofie.
De diverse kunstdisciplines worden belicht waaruit er gewerkt gaat worden. 
‘Zien hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard.
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

In de middag ga je zelf actief aan de slag met creatief conceptueel denken en schetsen met diverse materialen.
Heerlijk buiten of in de werkruimte. Terugkoppeling met elkaar vindt plaats. 

 

Dag 3 start met een inspirerende les over beeldende kunst met een uitnodigende powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken. 

Je leert kijken vanuit de beeldanalyse. Daarnaast interpreteren we het mogelijke verhaal achter het kunstwerk van de kunstenaar. 
Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.

Je gaat met schilderdoek en verf aan het werk en zult verbaasd zijn over eigen kunnen. 
 

a. 1. Foto Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl 1.JPG

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

a. 3 Foto Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl 3.JPG

Dag 4 start met les over foto’s interpreteren. Een korte blik met beelden op de fotokunst wereldwijd. En de inspiratie in schilderijen en kunststromingen die fotograven ervaren. Een kruisbestuiving tussen de diverse kunsten wordt zichtbaar in de foto’s van wereldberoemde fotograven.
Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en vastleggen. Ook details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. Het decorlandschap van Preau kun je mede inzetten.  
De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera.

We bekijken met elkaar in een powerpoint de gemaakte en geselecteerde foto’s door een ieder. Je presenteert je eigen geprojecteerde foto’s.  

 

Dag 5 

 is het programma op de avond. Woensdag is nl.de dag in Preau om ook andere dingen te doen en wordt er niet of één dagdeel een programma aangeboden. zodat een ieder vrij is om de omgeving of stadjes te ontdekken. We  hebben een les over theater, dans en tekst met een prachtige powerpoint met beeld en korte filmpjes. Wat is de zeggingskracht van woorden en fysiek. 

Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.Vervolgens krijg je les in theater maken met een hoog plezier gehalte. Dynamiek in spel en ook personage ontwikkeling komen aan bod. Als je deze dag wel op het landgoed wilt blijven kun je uiteraard zelfstandig verder werken aan eerder werk of een zelfgekozen opdracht toneelteksten, schrijven van poëzie, conceptueel denken.

Dag 6 

Dompel je onder met teksten en mooi spel om te ontdekken.

Je gaat solo of in twee- of drietallen werken aan een scene en performance. Er is een ruime keuze uit teksten van bekende scenarioschrijvers of auteurs.
Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of een tekst die je schrijft naar aanleiding van fotografische beelden welke je op dag drie hebt gemaakt. 

We werken aan performance en korte voorstellingen aan elkaar waar we deze dag mee afsluiten. We zijn afwisselend spelers of publiek, je hebt heerlijk geëxperimenteerd. Prachtig om de vele decormogelijkheden van Preau als locatietheater te gebruiken. 

 

Dag 7
Jij maakt zelf de keus aan welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken. Je werkt vanuit een creatief conceptueel idee geïnspireerd door je eigen werk, ontwikkeling, ideeën en proces van afgelopen week. Je kunt je inspiratie met diverse technieken op een schilderdoek vastleggen. Ook spelen op locatietheater behoort tot de mogelijkheden. 

a. 4 Foto Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl 4.jpg

Tot slot:
Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie en een socratisch gesprek.
We werken 2,5 uur ochtend en 2,5 middag uur in de middag. Uiteraard is er ruimte om zelfstandig verder te werken of ruimte voor jezelf buiten het programma. 

 

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

 

Wat levert het programma je op?
In deze heerlijke inspirerende zomerweek dompel je je onder in de wereld van het vrije denken en ontdekken van de Kunsten. Je vuurt je eigen creativiteit aan. 
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes, werkinhoudelijk en in je persoonlijke leven. 
Wie durft te ‘spelen’, ervaart vaak meer levensgeluk.
Wat de week je verder oplevert staat helder beschreven van dag tot dag. Je gaat geïnspireerd, vol energie en met plezier over je ‘eigen kunnen en ontdekkingen’ naar huis.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen en nieuwgierig zijn is het uitgangspunt. 

WELKOM! Ik ontmoet je graag. 

Kosten 
De kosten voor dit programma bedragen € 395. Dit is inclusief, werkmapje met hand-outs, inspiratieboek, materialen om te schetsen en verf om te schilderen, theaterteksten en schilders doeken. Het is handig om zelf een etui mee te nemen. Als je al schetst neem gerust wat eigen potloden mee. 
Bij annulering gelden dezelfde voorwaarden voor de cursus als voor het verblijf in Preau.  

 

Henriëtte de Graaf ZILTversterkt.nl.jpg

Door wie?  Henriëtte de Graaf is inspirator in veranderingsprocessen, docent, sprekers en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT performance & organisatieontwikkeling. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt professionals met spreken in het openbaar. Ze heeft diverse studies voltooid, hbo en wo, en de opdrachtgevers zijn in de publieke en private sector. Vanuit haar theaterregieopleiding heeft ze voor Kunstencentra gewerkt. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. 
Henriëtte's eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.  
 

Op haar site vind je de diverse programma’s, haar achtergrond, reviews opdrachtgevers, story ZILT en meer. ZILT performance & organisatieontwikkeling

www.ziltversterkt.nlHeb je vragen stuur gerust een mail, een belafspraak kan gemaakt worden.

hdegraaf@ziltversterkt.nl   en  ZILT 0317 316801

 

Reviews:
G. Kalman, Fotograaf
‘Veel nieuwe inzichten en ontdekkingen gedaan waar ik mee verder kan en ga. Henriëtte is zeer kundig en inspirerend. Ze is heel enthousiast, positief, inlevend en verzorgt deze week vol passie. Met oog voor ieders proces. De verscheidenheid van de kunstdisciplines en het verband ertussen hebben mij bijzonder geïnspireerd. Heldere uitleg met veel visuele beelden en hand outs in een werkboekje. Ik kon er zo mee aan de slag. Er was een geweldige sfeer en we hebben veel gelachen’.
.
C. Feijen, Docent
‘De afwisseling tussen zelfstandig, plenair en de mogelijkheid om samen te werken vond ik sterk. De vrijheid om te kiezen.
‘Henriëtte wist mij uit te dagen wat ik heel prettig vond. Ik ben tot diepere inzichten gekomen die mij verder brengen. Ze werkt zonder oordeel met aandacht voor de persoon. We hebben heerlijk gelachen met elkaar. Er was een evenwichtige verdeling van het aanbod en de stimulerende uitdaging van theater vond ik bijzonder sterk’. 

S. Miedema, Arts
‘Ik ben zeer tevreden over de inhoud van het programma. Er was een goede opbouw met passende methoden en creatieve werkvormen. Ik ben positief verrast over mijn proces en eigen werk. De theaterwerkvormen hebben mij uitgedaagd’.

K. Brandwijk, Beleidsonderzoeker
‘Een fijne week waarin ik ben uitgedaagd, de combinatie van leren, ontdekken en doen vond ik erg sterk. Veel om over na te denken Een inspirerende verrijkende week door een professionele en betrokken Henriëtte. De week ging te snel voorbij’.

 

E. Steendam,  Beeldend kunstenaar
‘Ik ben creatief gestimuleerd, werd gezien, ben geïnspireerd en bijzonder verrast! Het heeft mij vertrouwen in mijn eigen proces gegeven, heel veel plezier en een hernieuwde flow’.

Boekingen lopen via  Loeky Ekkel van Preau. Telefoon 0573-221199. E-mail info@preau.nl  en het onderstaande inschrijfformulier voor aanmelding.

 

Bij annulering gelden dezelfde voorwaarden voor de cursus als voor het verblijf, zie ‘prijzen’ in Preau.

a. 5. Foto Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl 5.JPG
a. 2 Foto Kunst & Filosofie ZILTversterkt.nl  2.JPG

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page