top of page

Clownerie

Door: Els Jansen

Datum: 20 tot 27 augustus

Prijs cursus: € 350,00

Wie geen vast doel heeft, kan nooit verdwalen.
De kwetsbaarheid van de clown is zijn kracht.

In vroeger tijden was de nar de enige persoon die de koning ongestraft mocht tegenspreken. Om onze eigen clown te ontdekken, moeten we onze koning te slim af zijn. Wanneer de deur van de oprechte verwarring open gaat, kan de clown in vol ornaat binnen treden.

Clownerie betekent open, onbevooroordeeld in het hier en nu zijn. Jezelf verrassen, je oordelende geest steeds opnieuw om de tuin leiden, zodat er vrolijke verwondering ontstaat. Verwondering creeert de open ruimte waarin je 'diepere zelf' zichtbaar wordt.

Een clown leeft met een warm hart, een sensitief lichaam en zijn zintuigen open naar de wereld. Zo volgt hij de steeds doorgaande stroom van impulsen die zich aandienen, van binnen en van buiten.

foto w & h, smal.jpg
op de trap.jpg

Eigen aan clownerie is het principe van niet-oordelen, het 'ja' zeggen tegen wat je ontmoet in jezelf en het 'ja' zeggen tegen elkaar.
Juist de gevoelens, die we anders zo goed proberen te verstoppen, zoals onzekerheid, verwarring, je afgewezen voelen, etc., laat de clown onder het voetlicht verschijnen. Zo geef je jezelf de kans om de rem op je kreativiteit los te laten. Je eerste impulsen, krijgen meer de ruimte, je speelse kant komt vrij. 
Het blijkt dat het met name die verstopte eigenschappen zijn die ons beminnelijk maken, waarin we elkaar raken. En dat, als jij de moed hebt om je zo te tonen, je ook de ander de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Dat is de magie van clownerie.

We starten de les met meditatieve oefeningen en lichaamswerk om naar binnen te keren en een vriendelijke, accepterende houding naar onszelf te ontwikkelen. 
We doen allerlei spelvormen om los te komen van de manier waarop je normaal de wereld benadert en meer in de 'clowns staat van zijn' te komen. Vanuit deze openheid komen we tot eenvoudige presentaties voor elkaar.

De clowns die dan verschijnen zijn puur en authentiek.

 

Wat brengt de clown je: 
- je ontdekt de schoonheid van je eigen imperfectie, dit verdiept de acceptatie van jezelf en vergroot je levensvreugde.
- Je vindt meer lichtheid, speelsheid, openheid en vrijheid in hoe je met de dingen kunt omgaan in het dagelijks leven.
- De clown helpt je minder vast te zitten in je hoofd en meer vanuit je gevoel en je intuitie te leven.
- Je ontwikkelt je kreativiteit, je inventiviteit, je eigen-wijsheid.

 

Om goed gebruik van de cursus te maken is ervaring niet vereist. Zin om aan de slag te gaan, onbevangenheid en enthousiasme zijn belangrijker. Deze zes daagse clownstraining is een intensieve start voor ‘beginners’ en biedt voldoende mogelijkheden aan mensen met spel/clownservaring om op eigen niveau verder te werken aan je clown. 

Studenten over de cursus:

‘Ík ben getroffen door de spelvormen die zo licht zijn en zo dichtbij het ingewikkelde leven staan.’

‘ik vind bij Els echt vakmanschap. Ze leerde me hoe je in balans blijft. Hoe je je eigen proces volgt, zonder je in je emoties te verliezen. Hoe je helemaal in het moment kunt zijn, zodat je je steeds meer durft te openen. Daarnaast is ze een integer, humorvol en liefdevol mens.
Ik ben sindsdien blijmoediger. Haar lessen hebben iets in mij bestendigd wat zeer waardevol is. ‘  
                 

Els Jansen houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het clownsvak. Samen met haar collega Siebe Fockens runt zij de tweejarige “School voor Clown & Leven” in Utrecht. Daarnaast geeft zij onder de naam ‘Tools for Fools’ workshops in Nederland, Belgie en Frankrijk. 

In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, creatief en kleurrijk expressie geven aan wat in ons leeft en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is haar grootste passie. ‘ Ik creeer in mijn lessen een veilige, open sfeer waarin ik ernaar streef dat iedereen zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt. Veiligheid, je geaccepteerd en gezien voelen is een eerste voorwaarde om met jezelf naar buiten te durven, te kunnen komen. In die zin probeer ik een podium te creeeren waarop de cursisten zo moeiteloos mogelijk tot bloei kunnen komen.  

Kernwoorden die passen bij mijn manier van werken: veilig, enthousiasmerend, humor, lichtheid, warmte, betrokkenheid, positieve ondersteuning, speels.’’ 
Meer info: www.toolsforfools.nl

13516398_1552243991746261_90662134904352

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page