Gruppenbild Linz.JPG

Spelen vanuit je hart

Datum: 18 tot 25 juni

Door: Ton Kurstjens

Prijs cursus: € 300,00

Wat gaan we doen?

Als clown spelen is een uitnodiging om zo veel mogelijk ‘aanwezig’ te zijn en daarbij zo min mogelijk je best doen (en dat is niet altijd zo eenvoudig). In deze week gaan we samen op zoek naar de entrees van waaruit jouw clown zich in alle openheid mag tonen. Zonder oordeel, vanuit je gevoel en je hart.

Alle gevoelens en stemmingen zijn welkom en worden mee opgenomen in het spel. Dat is levensecht spel. Spel zonder maskers. Wij mensen hebben maskers op, de clown niet. Hij staat naakt en is kwetsbaar. Voor mij heeft de clown veel met ‘echt-zijn’ te maken.

In het clownen kun je jezelf tegenkomen. Zijn waar je bent, voelen wat je voelt. Door middel van spelen krijg je zicht op wie je bent en hoe je reageert. Via spel kunnen we teruggaan naar onze ‘natuurlijkheid' van het vrije kind. 

 

De clown is ons speelse en spontane kind van vroeger, dat soms ver weggestopt kan zijn geraakt. Hij helpt ons om weer contact te maken met onze allerdiepste bron: de speelsheid! Wanneer je als clown speelt, is dat een prachtige uitnodiging om jezelf te mogen zijn zonder je af te vragen wat een ander ervan zal vinden. Zijn emoties zijn echt en vragen om gedeeld te worden met de buitenwereld. Het is juist deze openheid die de clown transparant maakt en vaak voor een ontroerende verbinding met het publiek zorgt.

Ons hart openen betekent onze verdedigingsmechanismen laten varen, luisteren naar onze verlangens en onze ware gevoelens tonen. Door je eigen hart te openen, open je ook het hart van de anderen.

Manier van werken 

 

Mijn manier van werken is gestoeld op mijn ervaringen als improviserend straatclown en als ervaren docent clownerie bij veel verschillende groepen. Clownen gaat voor mij in essentie over contact maken vanuit kwetsbaarheid en eerlijkheid - een levensvisie die ik zelf ook steeds meer ben gaan beleven en integreren in mijn dagelijkse leven. Ik ervaar hierbij steeds meer rust en ruimte.


Tijdens deze dagen word je uitgenodigd om waar te nemen wat er om je heen aanwezig is en wat er in je omgaat. Via spelvormen, lichaamswerk, meditaties, mooie teksten, dansen, zingen etc. ondersteunen we dit proces. Je oefent om je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed. 

 

Vertrouwen en plezier zijn de pijlers van mijn lessen. Ik probeer hierbij zo goed mogelijk dienstbaar te zijn aan het groepsproces; jouw beleving staat centraal. 

 

Om mee te doen is clownservaring niet noodzakelijk.

foto website 1.jpg
Ton met gitaar.JPG

Biografie

 

Mijn naam is Ton Kurstjens. Ik ben in 1959 geboren in het Noord-Limburgse Tegelen. In 1983 heb ik mijn eerste clownsstappen gezet. Het begon met Duo Het Elftal, vervolgens Duo Biek en tot slot solo als clown Toef. Uitgangspunt daarbij was steeds het improviseren tussen en met het publiek (zie filmpjes op www.clownerie.nl). De hierbij opgedane ervaringen vormen de basis voor de trainingen en cursussen die ik sinds 1989 geef.

Behalve mijn cursussen in Nederland en België geef ik les aan diverse Cliniclownsgroepen in Duitsland. Ook bied ik modules  ‘Contactclownen’ aan; deze zijn gericht op clowns die spelen voor mensen met dementie. Vanaf 1995 geef ik ook clowns-communicatietrainingen in het bedrijfsleven.

Van mijn hand is het clownsboek: The Clown, from Heart to Heart verschenen.

 

Informatie

 

Kijk voor meer informatie op: www.clownerie.nl

 

Heb je vragen? Stuur een mail naar  ton@clownerie.nl of bel: 024-3542105

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.