100_3059.JPG

Spelen vanuit je hart

Datum: 18 tot 25 juni

Door: Ton Kurstjens

Prijs cursus: € 300,- 

Wat gaan we doen?

Als clown spelen is een uitnodiging om zo veel mogelijk ‘aanwezig’ te zijn en daarbij zo min mogelijk je best doen (en dat is niet altijd zo eenvoudig). In deze week gaan we samen op zoek naar de stilte van waaruit jouw clown zich in alle openheid mag tonen. Je geeft het clownspel de tijd zich te ontwikkelen, door handeling na handeling te doen en daardoor steeds ‘verder in het verhaal te komen’. Zonder oordeel. Kortom: Mindfullness op de speelvloer…

Voor mij heeft de clown veel met ‘echt-zijn’ te maken. Wat kan hij ons allemaal over onszelf leren? 

  

Manier van werken 

 

Mijn manier van werken is gestoeld op mijn ervaringen als improviserend straatclown en als ervaren docent clownerie bij veel verschillende groepen. Clownen gaat voor mij in essentie over contact maken vanuit kwetsbaarheid en eerlijkheid - een levensvisie die ik zelf ook steeds meer ben gaan beleven   en integreren in mijn dagelijkse leven. Ik ervaar hierbij steeds meer rust en ruimte.


Tijdens deze dagen word je uitgenodigd om vanuit stilte waar te nemen wat er om je heen aanwezig is en wat er in je omgaat. Via lichaamswerk, meditaties, mooie teksten, dansen, zingen enz. ondersteunen we dit proces. Je oefent om beschermende patronen los te laten en je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed. 
 

100_3061.JPG

De clown is ons speelse en spontane kind van vroeger, dat soms ver weggestopt kan zijn geraakt. Hij helpt ons om weer contact te maken met onze allerdiepste bron: de speelsheid! Wanneer je als clown speelt, is dat een prachtige uitnodiging om jezelf te mogen zijn zonder je af te vragen wat een ander ervan zal vinden. Zijn emoties zijn echt en vragen om gedeeld te worden met de buitenwereld. Die stap naar buiten toe kan heel bevrijdend zijn. Het is juist deze openheid die de clown transparant maakt en vaak voor een ontroerende verbinding met het publiek zorgt.

 

Vertrouwen en plezier zijn de pijlers van mijn lessen. Ik probeer hierbij zo goed mogelijk dienstbaar te zijn aan het groepsproces; jouw beleving staat centraal. 

Om mee te doen is clownservaring niet noodzakelijk.

Ton met gitaar.JPG

Biografie

 

Mijn naam is Ton Kurstjens. Ik ben in 1959 geboren in het Noord-Limburgse Tegelen. In 1983 heb ik mijn eerste clownsstappen gezet. Het begon met Duo Het Elftal, vervolgens Duo Biek en tot slot solo als clown Toef. Uitgangspunt daarbij was steeds het improviseren tussen en met het publiek (zie filmpjes op www.clownerie.nl). De hierbij opgedane ervaringen vormen de basis voor de trainingen en cursussen die ik sinds 1989 geef.

Behalve mijn cursussen in Nederland en België geef ik les aan diverse Cliniclownsgroepen in Duitsland. Ook bied ik modules  ‘Contactclownen’ aan; deze zijn gericht op clowns die spelen voor mensen met dementie. Vanaf 1995 geef ik ook clowns-communicatietrainingen in het bedrijfsleven.

Van mijn hand is het clownsboek: The Clown, from Heart to Heart verschenen.

Kijk voor meer informatie op: www.clownerie.nl

 

Heb je vragen? Stuur een mail naar  ton@clownerie.nl of bel: 024-3542105

 

Prijs: € 300,-

 

Deelnemers: maximaal 10

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.