Beeldhouwen met steen en hout

Door: Hugo Galama

Datum: 6 tot 13 augustus

Prijs cursus: € 275,00

Wil je gewoon lekker beeldhouwen in steen of hout? Werken met klei? Wil je individueel werken aan een eigen thema?  Heb je zin om de beeldhouwdag te starten met de bewegingsmeditatie Zhineng Qigong? Het kan allemaal deze week

Met elke deelnemer bekijk ik waar in de week  behoefte aan is.    

 

Wil je als beginnend beeldhouwer veel begeleiding? Ben je juist erg ervaren en heb je behoefte aan meer verdieping of wil je misschien wel in alle rust aan een beeld werken?  Ik kan je bijvoorbeeld beeldhouwtechnieken aanleren, ondersteunen bij de technische uitvoering en je tussendoor prikkelen en stimuleren met kunstzinnige opdrachten, zodat je meer vertrouwd wordt met goed waarnemen, ruimtelijk werken en ’t ontdekken van je eigen vormentaal. 

 

Je kunt ook  individuele begeleiding krijgen bij een bepaald thema om van daaruit aan een beeld te werken. Te denken valt daarbij aan zingevings-, rouwverwerkings-,  loopbaanvragen of andere persoonlijke thema’s. Ik kan je hierbij gerichte creatieve opdrachten, focusoefeningen, bezinningsopdrachten en/of visualisaties aanreiken.

 

Zhineng Qigong (facultatief): Vorig jaar deed Yet van der Heijden, Zhineng Qigong docente, mee met het beeldhouwen. Ze heeft toen een aantal keren deze bewegingsmeditatie gedaan met de groep. De deelnemers waren hier erg enthousiast over omdat het als zo’n mooie start van de beeldhouwdag werd ervaren. We hebben besloten komend jaar het opnieuw aan te bieden in deze beeldhouwweek. Zhineng Qigong bestaat uit eenvoudige, snel aan te leren vloeiende bewegingen. Het zorgt voor rust en centrering van waaruit ruimte ontstaat om te creëren. Zie onder aan de pagina voor verdere info hierover. 

Speels1.png
Speels2.png
Speels3.png

Weekplanning: 

Op zondag starten we om 10.00  uur na het ontbijt met het inrichten van onze prachtige werkplek bij een eeuwenoude eik. Daarna is er een kennismaking en een startoefening. Tussendoor is er koffie/thee. Om 13.00 uur is de lunch en om 15.00 uur starten we, ter kennismaking, met de bewegingsmeditatie Zhineng Qigong. Daarna gaan we verder met het maken van een begin met de eigen steen. Tot hoe laat…?  Om 19.30 uur is er het avondeten. 

 

De andere dagen komen we ook om 10.00 uur samen bij de oude eik. Je kan direct starten met het beeldhouwen of beginnen met de Zhineng Qigong bewegingsmeditatie van 1 uur. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het eerst kwartier met de  warming up van deze bewegingsmeditatie mee te doen en dan te gaan beeldhouwen. Ook de rest van de dag is aangepast aan de individuele wensen. Bijvoorbeeld tussendoor een creatieve opdracht, een waarneemoefening, maar mogelijk heb je alleen behoefte aan veel technische en kunstzinnige begeleiding.

 

We werken in een groep van maximaal 10 deelnemers.

 

 

Materialen:

Ik kan een steen vanuit Nederland voor je meenemen, maar het kan erg fijn zijn om zelf in één van de gespecialiseerde beeldhouwwinkels een steen te kopen, waar je gelijk wat mee hebt. Als je weinig ervaring hebt met beeldhouwen, dan heeft waarschijnlijk het werken met speksteen de voorkeur. Goed om dit met mij te overleggen. Voor de andere materialen zoals klei, papier en verf die we gebruiken bij de aanvullende creatieve opdrachten zal ik zorgen. De steen is niet bij de prijs in begrepen. Uiteraard zijn bokken, beitels, hamers, vijlen, schuur- en polijstmiddelen aanwezig. 

Ervaringen van oud-deelnemers:

 

“Samen met mijn dochter deelgenomen en dat bleek een waar cadeau voor ons beiden! En ... een bijzonder beeld gemaakt terwijl we nog nooit iets met beeldhouwen hadden gedaan!’  Super!”

 

"De week was intens, verhelderend en verrijkend. Als mens ben ik lichter geworden net zoals mijn steen tijdens het beeldhouwproces."

 

"prima zoals je dat begeleidde, ik heb me zelden zo prettig gevoeld in een groep, er was saamhorigheid en heel veel ruimte...en jij wist steeds welke oefening  nodig was om weer een stapje verder te komen in het creatieve en emotionele proces! en zo'n time out van alles was ook helemaal genieten! "

 

"Wow what a gift. I thank myself and you. My teacher Hugo Galama and all the lovely people I met in Preau. The workshop 'letting gooo' is over. Just like my stone, I've lost a lot of weight. Every day is a new beginning, every moment."

Hugo Galama: Naast mijn werk en docentschap als beeldend kunstenaar ben ik loopbaanpsycholoog, supervisor en creatief counselor. Zie voor meer informatie mijn websites: 

www.atelier-ansen.nl  

www.hugogalama.nl

www.scholinginkunst.nl/beeldhouwen

 

Neem contact met me op als je nog vragen hebt over het beeldhouwen 

img1417.jpg
Speels4.png

Yet van der Heijden; Ik ben opgeleid als paramedicus, maar ik mistte daarin de holistische kijk. Zhineng Qigong richt zich niet op de oorzaak van ziekte, maar stimuleert juist de natuurlijke processen van lichaam en geest. Dat is voor mij belangrijk omdat ik ben geboren met een incomplete dwarslaesie. Door de beoefening voel ik me vitaler. Als Zhineng Qigong docent breng ik met veel enthousiasme mijn eigen ervaring en kennis over. Zie voor meer informatie over mijn werk op mijn website:

  www.zhinengQigong-nijmegen.nl

Diegenen die enthousiast zijn over Zhineng Qigong  en elke dag 1 uur daarmee aan de slag willen, leren deze week;

•                warming-up’s die je lichaam voorbereiden op de oefeningen

•                de basis-oefening van Zhineng Qigong: de Lift Chi Up Pour Chi Down. 

•                inzicht in de achtergrond van Zhineng Qigong.

•                aandacht voor ontspanning in uitgangspositie en qi-veld opbouwen 

•                speciale oefeningen voor je handen, schouders en rug voor tijdens het beeldhouwen

•                oefeningen voor dagelijks gebruik.

Voor aanvullende informatie over Zhineng Qigong neem gerust contact met me op: info@zhinengqigong.nl

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.