banner_23.jpg

Yoga & Meditatie

Datum: 21 tot 28 augustus

Door: Frances Vandyke 

Prijs cursus: €  370,00

‘Ik ben, dus ik ontspan!’

Welkom!

Voor de yoga & meditatie week op het prachtige landgoed van L’Huy Préau!

Een heerlijke ontspannen week voor jezelf waarbij je via diverse yogaoefeningen en meditaties  in verbinding komt met wie je ten diepste bent, en daarin ontspant.

onder begeleiding van: 

Frances Vandyke van Yogastudio BeingYOGA 

 

In deze zes dagen neemt Frances je mee op een reis door de chakra’s via diverse yogavormen, ademoefeningen en meditaties. 

Via het voelen, waarnemen en kennisnemen van diverse yogastijlen en meditaties zul je een fijne verdieping in jezelf gaan ervaren.

In yoga is je aandacht naar binnen gericht. De adem is de dragende kracht in de bewegingen en  bewustwording daarvan brengt een ruimer bewustzijn in beweging. Alleen in het moment kun je jezelf daadwerkelijk ervaren en voelen. Er ontstaat overzicht en kalmte. Je kunt zijn wie je bent. 

Frances verzorgt sinds 2006 yogalessen in haar yogastudio in Berkel en Rodenrijs.

Wekelijks worden er hathayoga, vinyasayoga, yin yogalessen, kinderyoga, zwangerschapsyoga stoelyoga en bedrijfsyoga, aangeboden. Tevens is er maandelijks een meditatie avond.

Jaarlijks biedt de studio diverse cursussen, klankschaalavonden en yogaretreats aan.

Frances werkt met 4 vaste docenten en met stagiaries.

Na diverse gezondheidsproblemen heeft Frances zich teruggevonden in yoga, met name hathayoga die lichaam en geest verbindt op een zachte wijze.

Mediteren is een onderdeel van haar leven geworden. Psychologie, (yoga)filosofie, schilderen, lezen, en film zijn haar inspiratie bronnen. 

Picture1.png

Wat is yoga en welke vormen komen er langs tijdens deze week?

Hatha yoga is het stelsel in de yogafilosofie, waarbij het uitgangspunt het lichaam is. Ha betekent zon en Tha betekent maan. Beide symbolen van de zon en de maan manifesteren zich ook in de mens in een ruimere betekenis, nl. als een spanningsmeter, die twee kanten in de mens schept bijvoorbeeld als geest en stof, scheppend en ontvangend, licht en duisternis, positief en negatief.  


Tussen deze twee uiterste polen beweegt zich een derde factor, het denken ofwel de bewustwording, waardoor wij mensen in staat zijn om telkens weer het evenwicht te herstellen en nieuwe energie toe te voegen aan wat er door dit spanningsveld wordt opgeroepen. Hatha-yoga betekent dus een voortdurend evenwicht scheppen tussen deze twee uiterste toestanden. Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana's. 


Meditatie is een voor veel yogi's een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga (poweryoga), worden de asana's niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana's in series achter elkaar uit te voeren. Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. In het Westen is hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. 

Hatha yoga is dus de basis. Daaruit is poweryoga ontstaan (Ashtanga yoga ook wel genoemd) waarbij de zonnegroet (Surya Namaskar B) centraal staat.
Vinyasa yoga is is een onderdeel van Ashtanga Yoga dat zich meer spitst op de ademhaling. Vinyasa Yoga legt dus meer de nadruk op de adem. Maar doordat deze vorm dynamisch is, moet je ook overgangen maken naar de verschillende houdingen. Deze overgang noem je een Vinyasa. Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor het menselijk lichaam. Door het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe en zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd. Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.

Recensie van een deelnemer aan de Yoga retreat:

Een 6-daagse Yoga- en Meditatie retraite te l’Huy Préau in de Morvan … ‘wat leuk’ dacht ik op de avond voor aanvang van deze retraiteweek, maar hoe krijg ik dat op het laatste moment nog geregeld? Gelukkig stond het 06-nummer van Frances Vandyke, de yogadocente op de website van haar yogastudio BeingYoga. Ik had mijn berichtje met de vraag of ik kon deelnemen nog maar net verstuurd en kreeg direct zo’n spontaan antwoord van Frances, dat ik mijn spulletjes heb gepakt en de volgende ochtend vroeg op weg ging naar Preau in de Morvan. Spannend. Ik had heel weinig ervaring met yoga en meditatie. Het is een bijzonder mooie week geworden op een prachtige locatie, met warme contacten, waanzinnig heerlijk eten en mooie inzichten. 
Frances heeft mij en de groep op ontzettend fijne wijze laten ervaren hoe yoga en meditatie lichaam, adem, geest en ziel in harmonie brengt. Hierdoor heeft yoga voor mij een waarde gekregen die ik niet wil loslaten.
Bij Frances kan je volledig jezelf zijn. Ik ben onder de indruk van haar kennis en kunde. Ze heeft persoonlijke aandacht voor iedereen, geduld en de nodige humor. De retraiteweek bouwt Frances heel mooi op, het is compleet. Alles weet ze helder en rustig te onderbouwen en toe te lichten. Ze werkt mee, doet voor, laat ook zien hoe het niet moet, prachtige muziek, gedichten, visualisaties, maar ook mooie stiltes tijdens de meditaties.
Voor mij was het een mooie en volledige kennismaking met yoga en meditatie op een idyllische plek. In 1 woord geweldig … dankzij Frances en de goede verzorging op Preau!  

Nancy

Weekprogramma: 

Zaterdag:

Ontvangst rond 17.30 uur op L’Huy Preau

Ontmoeting/kennismaking en diner!

Zondag t/m vrijdag:

Elke dag zijn 3 yoga & meditatielessen en afwisselend doen we:

- hathayoga 

- poweryoga

- vinyasayoga

- zonnegroeten

- maangroeten

- ademoefeningen

- ontspanningsoefeningen

- mantra zingen

- yoga nidra

 

De lessen worden om en om verzorgd door Eugenie of Frances.

Elke ochtend (behalve zondag- en zaterdagochtend starten we om 7.30 uur

met mediteren bij de grote eik (als het slecht weer is binnen in de zaal).

(Uiteraard ben je niet verplicht aan alle lessen deel te nemen)

Indeling lessen:

Het 1e lesuur is om 10.00 – 12.00 uur

Het 2e lesuur is om 16.00 – 17.30 uur

Het 3e lesuur is rond 21.00 uur – 21.30 uur

De woensdagmiddag is een vrije middag. Op Preau worden er dan diverse workshops (wijnproeverij of een wandeling op de biologische moestuin La Vie Naturelle) aangeboden waar je aan kunt deelnemen. Je kunt ook naar het meer Lac de Pannecière, ongeveer 15 min. van L’Huy Preau.

De vrijdagavond is een vrije avond. (zie verdere informatie op Preau.nl).

Zaterdag:

Gezamenlijk ontbijt en vertrek (vóór 10.00 uur)

Prijs: €370,-- (incl. BTW)

Aantal deelnemers: max. 15

Benodigdheden: yogamat, plaid, warme sokken + trui,  wandelschoenen, bloknoot/notitie boekje en pen, regenkleding.

Wil je verdere informatie?

Mail naar Frances: informatie@beingyoga.nl of bel 06 29381751

www.beingyoga.nl

Picture6.png

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.