Yoga & Meditatie

Datum: 1 tot 8 augustus

Door: Frances Vandyke & Eugenie Daams

Prijs cursus: € 350,00

Welkom!

Voor een yoga & meditatie week op het prachtige landgoed van L’Huy Préau!
Een heerlijke ontspannen week voor jezelf waarbij je via diverse yogaoefeningen en meditaties het gevoel krijgt dat je bent, in verbinding komt met wie je ten diepste bent. onder begeleiding van:
Frances Vandyke van Yogastudio BeingYOGA en
Eugenie Daams van YogaStudio Bergschenhoek.

In deze zes dagen nemen Frances en Eugenie je mee op een reis door de chakra’s via diverse yogavormen, ademoefeningen en meditaties.
Via het voelen, waarnemen en kennisnemen van diverse yogastijlen en meditaties zul je een fijne verdieping in jezelf gaan ervaren.

In yoga is je aandacht naar binnen gericht. De adem is de dragende kracht in de bewegingen en bewustwording. Alleen in het moment kun je jezelf daadwerkelijk ervaren en voelen. Er ontstaat overzicht en kalmte. Je kunt zijn wie je bent. Frances en Eugenie zullen de lessen zowel gezamenlijk als individueel aanbieden.

Wat is yoga en welke vormen komen er langs tijdens deze week?

Hatha yoga is het stelsel in de yogafilosofie, waarbij het uitgangspunt het lichaam is. Ha betekent zon en Tha betekent maan. Beide symbolen van de zon en de maan manifesteren zich ook in de mens in een ruimere betekenis, nl. als een spanningsmeter, die twee kanten in de mens schept bijvoorbeeld als geest en stof, scheppend en ontvangend, licht en duisternis, positief en negatief. Tussen deze twee uiterste polen beweegt zich een derde factor, het denken ofwel de bewustwording, waardoor wij mensen in staat zijn om telkens weer het evenwicht te herstellen en nieuwe energie toe te voegen aan wat er door dit spanningsveld wordt opgeroepen. Hatha-yoga betekent dus een voortdurend evenwicht scheppen tussen deze twee uiterste toestanden. Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet- bewegende asana's.

 

Meditatie is een voor veel yogi's een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga (poweryoga), worden de asana's niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana's in series achter elkaar uit te voeren. Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. In het Westen is hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op.

Hatha yoga is dus de basis. Daaruit is poweryoga ontstaan (Ashtanga yoga ook wel genoemd) waarbij de zonnegroet (Surya Namaskar B) centraal staat.

Vinyasa yoga is is een onderdeel van Ashtanga Yoga dat zich meer spitst op de ademhaling. Vinyasa Yoga legt dus meer de nadruk op de ademstroom. Doordat deze vorm dynamisch is, moet je overgangen maken naar de verschillende houdingen binnen een flow. Deze overgang noem je een Vinyasa. Zonnegroeten en maangroeten zijn dat ook Vinyasa onderdelen in een hathayoga les. Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor het menselijk lichaam. Door het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe en je zult afvalstoffen beter kwijt raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd. Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende serie

oefeningen en spiergroepen worden versterkt.

Recensie van een deelnemer aan de Yoga retreat:

Een 6-daagse Yoga- en Meditatie retraite te l’Huy Préau in de Morvan Spannend dacht ik toen ik de volgende ochtend vroeg op weg ging naar Preau. Ik had heel weinig ervaring met yoga en meditatie. Het is een bijzonder mooie week geworden op een prachtige locatie, met warme contacten, waanzinnig heerlijk eten en mooie inzichten.

Frances heeft mij en de groep op ontzettend fijne wijze laten ervaren hoe yoga en meditatie lichaam, adem, geest en ziel in harmonie brengt. Hierdoor heeft yoga voor mij een waarde gekregen die ik niet wil loslaten.
Bij Frances kan je volledig jezelf zijn. Ik ben onder de indruk van haar kennis en kunde. Ze heeft persoonlijke aandacht voor iedereen, geduld en de nodige humor. De retraiteweek bouwt Frances heel mooi op, het is compleet. Voor mij was het een mooie en volledige kennismaking met yoga en meditatie op een idyllische plek. In 1 woord geweldig ... dankzij Frances en de goede verzorging op Preau!

Nancy

Frances verzorgt sinds 2006 yogalessen in haar yogastudio in Berkel en Rodenrijs. Wekelijks worden er hathayoga, vinyasayoga, yin yogalessen, kinderyoga, zwangerschapsyoga, stoelyoga, bedrijfsyoga en privé lessen aangeboden. Teven wordt er maandelijks een meditatie avond verzorgd.Jaarlijks biedt de studio diverse cursussen, klankschaalavonden en yogaretreats aan. Frances werkt met 4 vaste docenten en met stagiaires. Na diverse gezondheidsproblemen heeft Frances zich teruggevonden in yoga, met name hathayoga ,die lichaam en geest verbindt op een zachte wijze. Mediteren is een onderdeel van haar leven geworden. Dieptepsychologie, (yoga)filosofie, schilderen, lezen, en film zijn haar inspiratie bronnen.

Eugenie verzorgt alweer 10 jaar yogalessen op haar locatie YogaStudio Bergschenhoek. Haar lessen zijn laagdrempelig en tegelijkertijd met genoeg uitdaging voor iedereen. Zij geeft les in hathayoga, kinderyoga, zwangerschapsyoga, ouderenyoga, prive en bedrijfsyoga. Veel aandacht is er voor de adem, de verbinding tussen lichaam en geest, de weg van denken naar voelen. Daarnaast is er voor haar altijd die boeiende vraag wat mensen verbindt, hoe je afgestemd bent op jezelf en de ander. Wat brengt ons in beweging en wat juist niet? Vanuit de specialisatie Chakrapsychologie en opleiding bij het Centrum voor Zijnsorientatie brengt zij verdieping aan in de yogalessen.

Yoga en meditatie zijn altijd onderdeel van haar dag. Daarnaast vindt ze veel plezier en inspiratie in dans, koken en creatief bezig zijn.
Na een succesvol retreat in Sri Lanka in 2017 hoopt ze je nu te ontmoeten op Preau.

Benodigdheden tijdens deze week:

Gemakkelijk zittende kleding en neem regenkleding, wandelschoenen, of laarzen en warme sokken mee. Een eigen plaid meenemen wordt aanbevolen.
Heb je een eigen yogamat? Neem gerust mee!

Weekprogramma:
Zaterdag:
Ontvangst rond 17.30 uur op L’Huy Preau Ontmoeting/kennismaking en diner!
Zondag t/m vrijdag:
Elke dag zijn 3 yoga & meditatielessen en afwisselend doen we: - hathayoga
- poweryoga
- vinyasayoga
- zonnegroeten
- maangroeten
- ademoefeningen
- ontspanningsoefeningen
- mantra zingen
- yoga nidra

Elke ochtend (behalve zondag- en zaterdagochtend) starten we om 7.30 uur met mediteren bij de grote eik (als het slecht weer is binnen in de zaal). (Uiteraard ben je niet verplicht aan alle lessen deel te nemen)
Indeling lessen:

Het 1e lesuur is om 10.00 – 12.00 uur
Het 2e lesuur is om 16.00 – 17.30 uur
Het 3e lesuur is rond 21.00 uur – 22.00 uur
De woensdagmiddag is een vrije middag en op Preau worden er dan diverse workshops (wijnproeverij of een wandeling op de biologische moestuin La Vie Naturelle) aangeboden waar je aan kunt deelnemen. Je kunt ook naar het meer ‘Lac de Pannecière’, ongeveer 15 min. van L’Huy Preau.
De vrijdagavond is een vrije avond. (zie verdere informatie op Preau.nl).
Zaterdag:
Gezamenlijk ontbijt en vertrek (vóór 10.00 uur)
Prijs: €350,-- (incl. BTW), incl. gratis yogamat en kleine syllabus

Aantal deelnemers: max. 18


Wil je verdere informatie?
Mail naar Frances: informatie@beingyoga.nl of bel 06 29381751
Mail naar Eugenie: info@yogastudiobergschenhoek.nl of bel 06 41623589 www.beingyoga.nl
www.yogastudiobergschenhoek.nl

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

l'Huis Préau

58120 Chatin

Frankrijk

Tel NL: 0573-221199

Tel FR: +33 3 86 85 29 60
(ook bereikbaar op whatsapp)

info@preau.nl

De romantische bohemien sfeer van L’Huis Preau is een prachtig decor voor een bruiloft, een familiefeest, festival of het organiseren van een ander evenement.

Op zoek naar een locatie in een prachtige omgeving voor het organiseren van een training, cursus, supervisie traject of andersoortige trajecten? Met onze verschillende zalen en diverse buitenwerkplekken kunnen we groepen ontvangen tussen de 10 en 75 deelnemers. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Untitled-3.png