top of page

Dans je leven & creëer jouw beeld

Door: Renee Mars & Carla Rump

Datum: 22 tot 29 juli

Prijs cursus: € 395,00

“Als je in de stroom van het leven zit, dans dan en vier het leven
Als de energiestroom van jouw leven niet zo lekker loopt,
dans dan om jezelf weer terug te brengen in de stroom”.

Dansen met de elementen - vierkant.jpg

We bieden een week aan waarin je ‘s ochtends danst en ’s middags beeldend gaat werken.

We laten ons inspireren door de 4 elementen: aarde, water, vuur en lucht. De elementen staan voor levenskwaliteiten die je ook in jezelf kunt ontwikkelen. Zo staat Vuur o.a. voor passie, transformatie en warmte. Lucht voor dromen, verbinden en luchtigheid. Water stroomt, vindt altijd haar weg, is veranderlijk en verbonden met voelen. Aarde verbind je met stevigheid, structuur, met daadkracht en de realiteit. Wanneer je met de elementen werkt kun je deze (soms sluimerende) levenskwaliteiten in je eigen leven aanspreken en versterken.


DANS JOUW LEVEN:

Een week waarin je dansend nieuwe inspiratie opdoet om je leven ruimer, voller en kleurrijker te (be)leven. Ervaar hoe de dans niet alleen je lichaam maar ook je hart en ziel in beweging brengt. 

In deze week wordt je uitgenodigd expressie te geven aan wie jij bent in al jouw eigenheid en rijkdom. Zo kun je jezelf opnieuw ervaren; in kracht èn zachtheid, in lichtheid èn diepte, ingetogen èn uitgelaten, kwetsbaar èn moedig, liefdevol èn verbonden. En in die rijkdom de ander ontmoeten, zonder woorden, in de dans.

De dans en muziek zijn geweldige middelen om je te verbinden met jezelf; je lichaam, je gevoel en vooral je hart. Van daaruit gaan we elkaar ontmoeten en kunnen we op diepere en subtielere lagen de intieme en oprechte verbinding ervaren.


CREËER JE EIGEN BEELD:

Na een heerlijke lunch (met Siësta) gaan we verder, de natuur in, het leven vieren
De kunstenaar Matisse, zei het al: “Ik geloof het pas als ik het kan aanraken”.
In onze digitale tijd vergeten we soms hoe bijzonder het is om te werken met materie. Onze tactiliteit komt steeds meer op de achtergrond. Het heerlijke van een beeld is dat je eromheen kan lopen, het kan aanraken, de energie kan voelen van de maker, het materiaal ervaart en je tot nieuwe ideeën kan brengen. Marius van Beek was mijn voorbeeld.

Hij was een ambachtelijk steen- beeldhouwer die gedurende een moeilijke periode in zijn leven schreef:  “Ik ben zeer eenzaam maar ik kom er doorheen omdat ik nieuwe stenen mag bezielen”.  Bij het maken van een beeld denken we meestal aan zagen, hakken, bikkelen, gutsen, schuren. Natuurlijk dit kan heerlijk meditatief zijn maar toen Marius tegen de 80 jaar was had hij zijn grootste ontdekking gedaan. Hij kwam erachter dat je in plaats van weken bikkelen in de steen ook dagen, weken of maanden kan kijken naar een steen, dan één ingreep doen en er is een sculptuur, een nieuwe wereld ontstaan.

Preau is een prachtig landgoed die ons de kans biedt om “beeldend” op ontdekkingsreis te gaan. Hoe is het om al knijpend in een stuk klei naar een boom te lopen? Wat gebeurt er als we de klei tegen de boom smijten of erop gaan dansen? Ieder van ons is uniek en we hebben onze eigen vormentaal. Net als dat onze stem een eigen klank heeft, de manier waarop je je beweegt uniek is, hebben we ook een vormentaal die bij ons hoort. Het is mooi om je hiervoor open te stellen en tot creatie te komen. We gaan op ontdekkingsreis en starten de eerste middag met het schetsen in klei of op papier. Door middel van oefeningen  komen we stap voor stap tot ons eigen beeld en groeien naar een klein sculptuur van zachte steen.


Het programma:
- 6 ochtenden dansworkshops.
- 4 middagen beeldend werken (of meer als je wilt)

Docenten:

Renée:
Ik  vind het heerlijk om me al zingend en dansend uit te drukken. Volgens mij leeft in iedereen het verlangen om expressie te geven aan wie wij in wezen zijn en ik vind ik het heel fijn om mensen hierin te begeleiden, zich te verbinden met wat in hen leeft en daar uitdrukking aan te geven in de dans. Dit vervult mij met grote dankbaarheid. En van deelnemers hoor ik vaak hoe vervullend het voor hen is om ‘meer zichzelf’ te worden. 

Ik voel me rijk dat ik al zoveel jaar andere mensen kan begeleiden, dit doe ik op verschillende manieren. Ik heb sinds 18 jaar een eigen praktijk als psychosociaal therapeut waarin ik o.a. werk met IFS www.stroomopwaarts.nu 
Sinds 17 jaar geef ik met veel plezier Biodanza; wekelijks in Utrecht en Culemborg. En ik geef regelmatig weekenden, jaartrainingen en losse dagen. Soms enkel Biodanza, soms in combinatie met Stembevrijding. Kijk op www.reneemars.nl

In Preau geef ik nu voor het 16e jaar les. Ik ervaar L’Huy Préau als een geweldige plek. De prachtige omgeving, het heerlijke eten, de goede verzorging en de aandacht die in alles voelbaar is, vormt een perfecte bedding om de rijkdom van het leven ten volle te genieten. En dat is precies waar het in deze week voor mij om gaat. 

Biodanza nodigt uit tot intens genieten van het moment.
Als je in het hier en nu bent, kun je in ieder moment het geluk aanraken.
(vrij naar RolandoTorro en Cuong Lu)

Renée.jpg
foto Carla 2023.JPG

Carla:
Het is zo’n rijkdom om vanuit je zintuigen te werken en ontdekkingen in materiaal te doen. Dat kan al zo eenvoudig door bijv. gewoon een stuk klei in je hand te drukken, je levenslijnen te zien, je huid te voelen en door te geven in de klei. Deze levenslijnen heb ik veel gebruikt in mijn werk.
Dit gegeven uitbouwen:  We zijn allemaal bekabeld en verbonden met elkaar, dat besef heeft deze tijd ons des te meer gegeven.
Als docent probeer ik te inspireren en te begeleiden maar vooral ook te genieten.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen  gelukkiger zouden zijn als ze elke dag iets kunnen creëren. Het Franse landschap, het landgoed van Preau geeft ons een fantastische basis hiervoor.  www.carlarump.nl

We hopen dat je er net als wij zin in hebt. Het is een unieke mogelijkheid om met twee verschillende cursussen en ervaren docenten kennis te maken op de geweldig plek die Preau is. We zien er naar uit je in Preau te kunnen ontmoeten!

 

PRAKTISCH:

​Voor wie:

Voor iedereen die zich via de dans wil verdiepen in en laven aan de rijkdom van het leven. 

Voor iedereen die de kwaliteiten van de elementen wil leren kennen èn in je eigen leven versterken.

Voor iedereen die het vermogen tot genieten wil vergroten, 

Voor iedereen die meer van zichzelf wil (laten) zien.

Voor iedereen die meer vanuit zijn/haar hart wil leven en ontdekken hoe je op steeds subtiele lagen verbinding kunt maken.

Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen dans èn die van de ander.

Voor iedereen die echt wil zien en voelen.

Wanneer:

Zaterdag 22 juli – zaterdag 29 juli 2023 

Aankomst zaterdag 22 juli vanaf 17.00 uur. Deze avond komen we kort bijeen voor een eerste kennismaking en toelichting op het programma. 

De cursus is van zondag tot en met vrijdag.

Vrijdagmiddag en -avond is er een feestelijke afsluiting van de week. 

Zaterdag 29 juli, vóór 10.00 uur vertrekt iedereen weer. 


Programma: 
We werken twee blokken per dag:
Dansen van ca. 9.30 – 12.30 & 
Beeldend programma van 16.00 tot 18.30 uur, dit kan in overleg aangepast worden.

Tussendoor is er voldoende tijd om lekker te luieren, wandelen, zwemmen en na te genieten van de opgedane ervaringen.
De woensdagmiddag is vrij, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.

 

Prijs vd cursus:  
€ 395,- (inclusief materiaalkosten) bij aanmelden en betalen voor 8 mei 2023, daarna is het  € 425,- 

Voor meer informatie over de cursus èn opgave: info@reneemars.nl . Je ontvangt dan een bevestiging van je inschrijving en een factuur van de cursuskosten. 
Begin juli 2023 ontvang je nog een mail met verdere praktische informatie over de cursusweek.


Vervoer:
Préau heeft een liftservice, informatie hierover staat op het prikbord op de contactpagina van de website van Préau. Kijk bij Route voor alle informatie. 


Verblijf:
Je verblijf is all in, met 3 heerlijke vegetarische maaltijden per dag en doorlopend gratis koffie en thee.  Je verblijf regel je rechtstreeks met Préau, er is volop keuze (maar let op want het kan hard gaan dus des te eerder je boekt des te groter je keuze qua accommodatie): van een eigen tent of budgettent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hoteltenten of kamers in het landhuis. Ook is er verblijf met eigen sanitair. De prijs hangt af van je keuze. 
Je kunt voor je verblijf contact opnemen met Loeky Ekkel die, vanuit Nederland, voor Préau de accommodatie regelt. tel. 0573-221199  of via onderstaand inschrijfformulier. 


Informatie en opgave:

Voor de cursus: info@reneemars.nl 
Voor verblijf: info@preau.nl  

foto groep 2.JPG

Ervaringen deelnemers:

De combi-week met biodanza en beeldhouwen was voor mij een heerlijke week op het mooie Préau. Fijn om elke dag het stramien dans-siësta-beeldhouwen te volgen. Deze combinatie versterkt en inspireert en het geeft in de groep meer invalshoeken om elkaar te leren kennen. Voor mij waren beide al enigszins vertrouwd terrein, waardoor ik meer de diepte in kon gaan in de dans-thema’s van Renée (de elementen aarde-water-vuur-lucht) en de fijne open contacten die daardoor ontstonden binnen de groep. Met Carla stonden inspiratie en plezier van werken met steen voorop. Dat leverde verrassend uiteenlopende prachtige beeldhouwwerkjes op: respect! Sarie

‘Het is wonderlijk hoe Renee d.m.v. de dans binnen een paar dagen een groep met de meest uiteenlopende types tot een op elkaar betrokken hechte groep weet te begeleiden’! Heerlijk te ervaren hoe je door dans dichter bij jezelf kunt komen en van daaruit tot een diepe intense betrokkenheid op elkaar! 
Alex

 

“Ik wilde al langer weer creatief aan de slag met mijn handen èn naar Préau. Voor zowel beeldhouwen als de relatief lange reis naar Préau had ik talrijke excuses om niet te gaan. Wat ben ik blij dat ik niet naar deze stemmen heb geluisterd! Biodanza en beeldhouwen bleek een voor mij zeer geslaagde combinatie. Beide maken mij stil van binnen en mijn hoofd leeg, brengen mij in een tijdloosheid. Door de manier waarop zowel Renee als Carla hun expertise aanboden, voelde ik mij vrij van prestatie en haalde daardoor het beste in mezelf naar boven. Vrij van moeten met steeds een uitnodiging tot verkennen. Ik heb mijn creativiteit herontdekt en intussen, bij thuiskomst, al een workshop beeldhouwen gevolgd èn mij voor meerdere dagen opgegeven. De dansen hebben mijn hart geraakt en mijn handen hebben in de steen uitdrukking gegeven. Dank Renee en Carla voor jullie enorme vakvrouwschap! Het getuigd van grote kwaliteit en mensenkennis dat jullie, ieder op je eigen manier, het beste in iedereen naar boven wisten te halen! Ik heb een super week gehad op een bijzondere plek, waar een enthousiast en toegewijd team de heerlijkste maaltijden op tafel zette. Annie

Het was mijn eerste keer in Préau, ik vond de combinatie Biodanza en beeldhouwen echt heel bijzonder. Het sloot onverwachts goed aan op elkaar, in de ochtend dansten we met elkaar en onszelf en in de middag konden we onze inspiratie van de dans in steen omzetten. Het was prachtig om iedere dag een nieuwe element als thema te hebben en deze op de laatste dag samen te laten komen. Aan het eind van de week voelde ik me vol energie en levenslust en ging naar huis met nieuwe inspiratie voor de komende tijd. Renée en Carla vullen elkaar goed aan in creativiteit en positieve energie. Deze week is een aanrader voor iedereen die beweging met het lijf en kunstzinnig bezig zijn met je handen wil combineren, met ook nog eens een prachtige verblijfslocatie en heerlijk, liefdevol verzorgd biologisch en vegetarisch eten! 
Linda

 

De verbinding die in zo’n korte tijd in deze groep is ontstaan is heel bijzonder. De balans tussen diepgang en luchtigheid/plezier was heel goed. 
Maaike

Wat betreft de cursus in Preau wil ik meegeven dat Biodanza en beeldhouwen een fijne combi is. Het is fascinerend te ontdekken dat één week Biodanza intense verbroedering teweeg kan brengen, vooroordelen laat verdwijnen, en zoveel kan losmaken bij jezelf en anderen. 
Erik

 

Bij beeldhouwen kon ik me wel wat voorstellen, maar … biodanza??? Ik heb me gewoon opgegeven, want beeldhouwen leek me wel leuk. Vlak voor vertrek toch nog even geyoutubed op biodanza. Ik zag mensen huppelen in een wei. Oké, dan ga ik ’s ochtends wel eerst huppelen in een wei voordat ik ga beeldhouwen. Maar, dat pakte wel even anders uit. Biodanza heeft met heel veel te maken en is echt wel even iets totaal anders dan huppelen in een wei. Ik vond het een prachtige ervaring en echt heerlijk om te doen. En het combineerde heel mooi met het beeldhouwen. Ben je nieuwsgierig, wil je weten wat biodanza is … Ik vertel lekker niets, ga het maar ervaren!
Paula

 

 “Ik heb een heerlijke week gehad waarin ik allerlei facetten van mezelf op diepere lagen mocht ontmoeten. Het was zo fijn om helemaal in een flow te komen van de ontmoeting met mezelf. Ook via anderen in de dans en dat weer om te kunnen zetten in beeld. Er was in elk element (aarde, water, vuur en lucht) wel herkenning, soms ook onverwacht!
Zo kon ik weer meer zien waar ik mee resoneer met anderen, waar ik in mijn kracht blijf staan, waar ik het juist moeilijk vind mijn grens aan te geven, waar ik door geïnspireerd raak, waar ik door ontroerd raak, waar ik dankbaarheid voor voel.
Ik heb de veiligheid die Renée wist te creëren ervaren als een warme bedding waarin we ons mochten overgeven aan dat wat er kwam, heel bijzonder en verrijkend!
In de middag konden de ervaringen van de ochtend omgezet worden in beeld, waarbij de vrijheid en het heerlijke non-conformisme van Carla ons aanzette om de energie te laten stromen en dat te creëren waar onze handen ons heen brachten. De hele week was 1 groot cadeau van  verbinding, herkenning, diepe ontmoetingen, in je hart aanwezig zijn en zowel verdriet als enorme blijdschap en ontroering kunnen ervaren”. 
Tineke

Het was een topweek, op een toplocatie en omringt door toppers. 
Michiel

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page