top of page
IMG_8767-HDR.jpg

De creatiekracht van de clown

Datum: 17 tot 24 augustus

Door: Els Jansen & Hugo Galama

Prijs cursus: € 350,00

Zin in een week waarin je naast het clownen ook creatief gaat creëren en vervolgens deze creaties gaat gebruiken in je clownsspel?

Lang geleden was er een beroemd dorpje met trotse, levenslustige Galliërs. Zoals bekend viel zelfs daar ’t leven in gemeenschap niet altijd mee. 

Samen met Els Jansen, docent clownerie en Hugo Galama, docent beeldende vorming gaan we met elkaar dit bijzondere dorpje weer tot leven wekken. Hoe? Nog geen idee, maar clowns weten hier wel een draai aan te geven.

Picture 1.png

Halve dagen ga je onder leiding van Els werken aan je clownspersonage. Een clown is eigenlijk een levenskunstenaar. Hij is ontvankelijk en onbevooroordeeld. Hij hecht niet aan het (gallische) verleden en heeft geen omlijnde beelden over de toekomst. De wereld ligt volledig open, niets is van te voren bekend, alles is een verrassing. Hij staat met lege handen, maar hij heeft zijn zintuigen en zijn hart open en reageert impulsief, in het moment op wat hij meemaakt. Hij is volkomen transparant en eerlijk en heeft geen dubbele agenda. Hij heeft geen vast doel en daarom heeft hij niks te verliezen. Een clown is steeds aanwezig in het hier en nu en geeft zichzelf volledig in ieder moment.

 

Els biedt allerlei oefeningen aan om in deze “clowns-staat van zijn’ te komen. Werkvormen waar we daarbij gebruik van maken zijn oa. meditatie, lichaamswerk, stem, dans en speloefeningen.​

 

Hiermee openen we onze eigen fantasiewereld en creativiteit om te werken aan  absurdistische attributen en buitensporige kledingstukken en wat nog meer nodig is om een eigentijds Gallisch dorp weer tot leven te wekken. Zo kunnen we ons als clowns steeds verder onderdompelen in een wereld waar het schijnbaar onmogelijke mogelijk blijkt. 

Vanaf dag 2 gaan we halve dagen onder begeleiding van Hugo dit creatieproces aan. Ook al heb je geen enkele ervaring met het zelf creëren, onze ervaring is dat onder onze begeleiding en met onze hulp dat helemaal gaat lukken..

We maken daarbij gebruik van alle denkbare materialen zoals: schuimplastic, stoffen, rijstpapier, hout, verf of mogelijk ook andere materialen / bewegende objecten die we ter plekke vinden of die de cursisten van thuis meenemen. De gemaakte creaties gaan we  inpassen in het Gallische clownsspel en wie weet komen hier allerlei verrassende  spelimpulsen uit voort.  

 

We kunnen, als we dat als groep willen, de week afsluiten door de gasten van Preau bijvoorbeeld een inkijkje te gunnen in ons bijzondere dorp.

 

 

Voor deelname aan de cursus is beeldende – en/of clownservaring niet nodig. Zin om aan de slag te gaan, onbevangenheid en enthousiasme zijn belangrijker. 

 

 

Vorig jaar hadden we de Dogtroep als inspiratiebron. De onderstaande foto’s hebben we toen gemaakt:

Pictureclown.jpg
clown2.jpg
clown3.jpg

Reviews:

” De combinatie van clownerie en kostuums en attributen maken vond ik geweldig. Met een groep werken aan een gezamenlijk eindresultaat was heel stimulerend. En wat een plezier! Mijn innerlijke clown is tot leven gekomen en het bijpassende uiterlijk volgde ogenschijnlijk als vanzelf. Niet in de laatste plaats door de ontspannen en professionele begeleiding van Hugo en Els”

“”Ik vond het heel mooi om deze week van vrijheid en blijheid te ervaren. En daarbij expressie te geven aan wat van binnen leeft. Soms confronterend, vaak verrassend en vrolijk stemmend. Magisch. Voor mij smaakt dit naar meer.”

 

"Even helemaal onderdompelen in je vaak verborgen kind: onbevangen, oordeel-loos en spontaan is balsem voor de ziel. Zeker op het landgoed Preau”.

 

“Een heerlijke kennismaking met clownerie gecombineerd met 3-dimensionaal creëren met twee ervaren en inspirerende docenten die elkaar op een prettige manier aanvulden”

Over Els Jansen:

Ik houd me al meer dan 30 jaar bezig met het clownsvak. Met mijn collega Siebe Fockens run ik de tweejarige “School voor Clown & Leven” in Utrecht. Daarnaast geef ik onder de naam ‘Tools for Fools’ workshops in Nederland, België en Frankrijk. 

In de clown komen een aantal gebieden samen die haar oprechte belangstelling hebben: het diepgaand leren kennen van onze eigen binnenwereld, het leren helder, creatief en kleurrijk expressie geven aan wat in ons leeft en het ons steeds meer onvoorwaardelijk openen naar de wereld om ons heen. Mensen begeleiden in dit proces is mijn grootste passie. ‘

Kernwoorden die passen bij mijn manier van werken: veilig, enthousiasmerend, humor, lichtheid, warmte, betrokkenheid, positieve ondersteuning, speels.’’ 


Meer info: www.toolsforfools.nl

13516398_1552243991746261_9066213490435209524_n.jpg
foto van hugo voor beide websites.jpg

Over Hugo Galama:

In mijn werk als beeldend kunstenaar gaat het vaak over de mens en z’n zoektocht in het leven. Over de twijfels, angsten, drijfveren, krachten en tegenstrijdigheden in onszelf. Dit kan mij aanzetten tot verleidelijke, theatrale fantasieën, die ik grotendeels in abstracte vormen materialiseer. Om de tijdelijkheid van de steeds weer veranderende realiteit te benadrukken werk ik de laatste jaren bij voorkeur met vergankelijke materialen zoals karton en hout. 

www.hugogalama.nl

Daarnaast geef ik beeldhouw-cursussen en creatieve workshops. Dit doe ik o.a. op Preau. Kernwoorden die passen bij mijn manier van werken: speels, prikkelend, enthousiasmerend, in afstemming en uitnodigend in een ontspannen sfeer. 

www.atelier-ansen.nl

www.scholinginkunst.nl/beeldhouwen

www.coachingbeeldend.nl

 

Naast mijn werk als beeldend kunstenaar en docent beeldend ben ik als amateur al vele jaren bezig met clownerie en improvisatietoneel. Ik kijk er dan ook erg naar uit om ook komend jaar deze gecombineerde week samen met Els te gaan geven. 

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page