IMG_5455.jpg

Beeldhouwen met natuurlijke materialen 2

Datum: 25 juli tot 1 augustus

Door: Carla Rump

Prijs cursus: € 275,00 (steen wordt apart afgerekend)

Een uitdaging voor jong en oud, gevorderd en beginner

 

Het werken in natuurlijke beeldhouwmaterialen is heel bijzonder. Dit kan zijn : steen, hout, klei of materialen die men vindt in de omgeving   In beeldhouw-termen noemen we dit ook wel de traditionele materialen. 

Onze handen doen het werk, het zagen, raspen, vijlen, opbouwen met stukjes klei heeft allemaal iets meditatiefs waardoor lichaam en geest in balans zijn.

Als mens zijn we zo divers en dat geldt ook voor onze verbeeldingskracht. Maar we zijn ook door onze geschiedenis gevormd en hebben leren kijken maar ook leren oordelen. 

We hebben van alles in ons hoofd opgeslagen zoals: je denkt het niet te kunnen of je bent bang dat het nooit gaat lijken, het beeld van je buurvrouw is mooier, ik leer het nooit,  iets hoort zo of iets ziet er op een bepaalde manier uit of iets moet heel glad zijn of"

Bij het maken van een beeld  wil je vaak iets maken zoals het in je hoofd zit maar soms is het materiaal al uitgangspunt genoeg. 

Vaak blijken vormen anders te zijn en is het kijken niet altijd hetzelfde als iets 'echt zien'. 

Mijn uitdaging is om te begeleiden en inspireren. Ieder jaar gaat dat vanzelf omdat de mooie plek ons energie geeft en daarbij komt ook nog dat we heerlijk gezond eten uit de moestuin krijgen. Het lichaam is al geheel verzorgd en door deze voorwaarden kunnen wij ons richten op creatie. We verkennen de verschillende materialen en komen stap voor stap tot een beeld. 

Het wordt een onbezorgde onderdompeling in het beeldhouwen

 

Iedereen is vrij om juist alles uit te proberen of zich op 1 materiaal te richten.

Michelangelo deed de beroemde uitspraak: " Het beeld is er al, we moeten het enkel bevrijden". Hij werkte dan ook in marmer, dit betekent dat je door afhalen tot vorm komt. Dit geldt ook voor hout, door met de guts of beitel delen weg te halen kom je tot een vorm. Klei daarentegen is weer een heel ander materiaal. Door het opbouwen van kleine stukjes kom je tot een Beeld. Omdat ik zelf geen persoonlijke voorkeur heb voor een bepaald materiaal wil ik graag deze speciale beeldhouwweek aanbieden. Het tastbare en voelbare van materiaal is een mooie uitdagen om tot bewerking te komen. Het steen of hout geeft al zo veel inspiratie dat de rest

bijna vanzelf gaat. 

Beeldhouwen is vooral spelen met licht, het kijken, je eigen beeldtaal ontdekken maar vooral het plezier in het vormen met materie.

De verschillende beeldhouwtechnieken, de gereedschappen, het ontwikkelen van een idee komen aan bod.

Elke dag werken we lekker buiten in het prachtige landschap.

’S morgens na het ontbijt starten we direct en  werken we gezamenlijk tot de lunch. De middagen kan ieder doen waar men zin in heeft of  zelfstandig in het open atelier 

Over Carla:

 

Als zelfstandig kunstenaar werk ik veel in opdracht-situaties. In mijn atelier in Bussum werk ik veel buiten zodat ik het mooiste licht kan vangen. Op mijn website staan voorbeelden van grote projecten die ik heb uitgevoerd voor de openbare ruimte. 

Het is zo’n rijkdom om vanuit je zintuigen te werken en ontdekkingen in materiaal te doen. Als docent probeer ik te inspireren en te begeleiden maar vooral ook te genieten. 

Ik ben ervan overtuigd dat mensen  gelukkiger zouden zijn als ze elke dag iets kunnen creëren. Het Franse landschap, het landgoed van Preau geeft ons een fantastische basis hiervoor.  www.carlarump.nl

 Voor informatie ben ik bereikbaar: 0645298379

foto carla aan het beeldhouden.jpg
IMG_5213.jpg
IMG_5198.jpg
IMG_5176.jpg

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.